Görme engellilerden protesto
Altınokta Körler Derneği üyesi bir grup, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Emirgan'daki Rehabilitasyon Merkezinin tahliyesine ilişkin kararını protesto etti.
Unkapanı'nda toplanan dernek üyeleri, ellerindeki dövizlerle Büyükşehir Belediyesine doğru yürüyüşe geçti. ''Belediye engelliye engel çıkarma'', ''Eğitim hakkımız, söke söke alırız'', ''Bu arsa kamunun, kamu da biziz'' ve ''Belediye meziyeti, köre gavur eziyeti'' şeklinde sloganlar atan gruptakiler davul-zurna eşliğinde yürürken, çevredeki vatandaşlara da bildiri dağıtıldı.
Dernek Genel Başkanı Süha Sağlam ve İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok önderliğinde belediyenin önüne gelen grubun içeriye girmesi polis tarafından engellenince, gruptakiler ile polisler arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında Zaman Gazetesi muhabiri Yasin Kılıç, kimliğini göstermediği gerekçesiyle gözaltına alınarak karakola götürüldü. Kılıç, daha sonra serbest bırakıldı.
Yetkililerle görüşmeden buradan ayrılmayacaklarını söyleyen Süha Sağlam, gruptakilere megafonla ''Belediye Meclis üyeleriyle heyet halinde görüşmek istiyoruz, polis engel oluyor'' diye seslendi. Murat Demirok ise belediye bahçesinden çıkmayacaklarını belirterek, ''Burada ölmek var, çıkmak yok'' dedi. Dernek üyeleri de slogan atıp, ellerindeki asaları havaya kaldırarak, Meclis üyeleriyle görüştürülmemelerini protesto etti. Dernek Genel Başkanı Sağlam'ın içeriye girerek yaptığı görüşmenin ardından dernek üyesi 5 kişi, Meclis üyeleriyle konuşmak üzere belediyeye alındı.
Görüşme sırasında içeri alınmayan basın mensupları ile belediyenin güvenlik görevlileri arasında tartışma yaşandı. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Genel Başkan Sağlam, Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanlarıyla görüştüklerini ve taleplerini içeren birer rapor sunduklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile yüz yüze görüşme taleplerini ilettiklerini ifade eden Sağlam, Topbaş'a, ''özürlülerin paradan daha kıymetli olduğunu, satışa çıkarılacak arsanın değerinin bir şey ifade etmemesi gerektiğini'' söylemek istediklerini kaydetti.
Sağlam, ''Biz Kadir Bey ile görüşünceye kadar, yazılı olarak bizim oradan çıkartılmamızı isteyen belediye tasarrufuna karşı, yine yazılı bir biçimde haklarımızın çiğnenmeyeceğinin, bu merkezin kapatılmayacağının da kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz'' diye konuştu. İmza kampanyalarıyla süreci takibe devam edeceklerini vurgulayan Sağlam, görüşme gerçekleştirilinceye kadar Emirgan'daki rehabilitasyon merkezinde kurdukları çadırda nöbet tutmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı. Dernek tarafından dağıtılan açıklamada, 1970'de imzalanan sözleşmeyle Büyükşehir Belediyesinin şu an Rehabilitasyon Merkezinin bulunduğu arsayı 30 yıllığına Altınokta Körler Derneğine tahsis ettiği belirtilerek, 30 Mayıs'ta merkeze belediye tarafından ''Rehabilitasyon Merkezinin 7 gün içinde boşaltılması'' yönünde tebligat gönderildiği kaydedildi. Açıklamada, derneğin taleplerinin kamuoyuna duyurulması amacıyla bir dizi etkinlik düzenlendiği, 7 Haziran'dan beri merkezin bahçesinde kurulan çadırda nöbet tutulduğu ve imza kampanyası başlatıldığı vurgulanarak, 1970'de imzalanan sözleşmenin 30 yıl daha uzatılması talep edildi.
Yayın tarihi: 11 Haziran 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/11//haber,6BCE107D9B05415B938CC75D5E9C0430.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.