Kalp hastalarının doktora soramadığı soruların hepsini yeni kitabı 'Kalbim Doktoruma Bir Sorum Var'da yanıtlayan Doç. Dr. Özgen Doğan: Çok ilginçtir ki kalp krizi geçirenler soru sormaz. Kimi ölüm korkusundan, kimi suçluluk duygusundan!.
ABD New York Cornell Üniversitesi Kardiyoloğu Doç. Dr. Özgen Doğan; kalp doktorunuza soramadığınız, sormaya çekindiğiniz, unuttuğunuz ya da ihmal ettiğiniz soruların hepsine yanıt verdi. Kalp sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili olarak 'Kalbim Doktoruma Bir Sorum Var' adlı kitabı önümüzdeki hafta yayımlanacak olan Doç. Dr. Doğan, önce GÜNAYDIN okurlarının sorularını yanıtladı:
* Hastalar, kalp hastalıklarıyla ilgili size en çok hangi soruyu sorar?
Kalp hastalarının ilk bilmek istedikleri; 'bugünden itibaren doğru seçeneklerle hastalık geriler mi, yoksa artık iş işten geçmiş mi' sorusunun yanıtıdır. İkincisi; ilaçlarını hayat boyu almak zorunda kalacaklar mı?.. İlk sorunun cevabı; hastalık ve damar tıkanıklığı geriler. İlaç konusunda ise benim cevabım şu; uzun bir süre ilaç kullanacaklardır. Ancak hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Önümüzdeki yıllarda kalp hastalıklarının tedavisi değişecek ve hücresel seviyede olacak. Kalbimize kök hücreler ile yırtık pantalon gibi yamalar dahi yapılacak.
* Kalp krizi geçiren bir hastanın ilk sorusu ne olur ?
Kalp krizi geçiren hastalarda, göğüs ağrısı çok aşırı olmadığı durumlarda bile yüzlerinde bir korku gözlenir. Gerçekte kalp krizi ağrısı, sıkıcı ve baskı türü bir ağrıdır. Buna rağmen hastalar genellikle ciddi bir durum olduğunun farkına varırlar ve ölüm korkusu hissederler. Bu yüzden ilginçtir ki kalp krizi geçiren hastalar çok az soru sorar. Onlar daha çok yakınlarının derdi ile uğraşmaya devam eder. Evdeki çocuklar, işin aksamaması gibi... Bir bakıma kalp krizi geçirdikleri için suçluluk duyguları vardır. Geçenlerde Wall Street'te yönetici olan bir hasta, gece göğüs ağrısı ile uyanmış ve evinde karısına ve çocuklarına hiç haber vermeden gece yarısı yürüyerek hastaneye gelmiş. Acile geldikten bir saat sonra eşinin durumdan haberi oldu. Bazı hastalar da durumun ciddiyetini azaltmak için 'Bu akşam hastanede kalmam gerekli mi?' gibi sorular sorar.
TÜM RİSKLER ÖĞRENİLMELİ
* Siz hasta olsanız, doktorunuza kalbinizle ilgili soracağınız ilk soru ne olurdu?
Kalp hastalığı ile ilgili bütün risk faktörlerimi gözden geçirmek isterdim; tansiyon, kilo, şeker, kolesterol ve C reaktif protein seviyem gibi...
* Sizce bir doktor, hastanın bütün sorularını yanıtlamak zorunda mı?
Doktorlar mümkün olduğu kadar hastaları aydınlatmalı çünkü bilen hasta daha sağlıklı olur.
* Akıllı bir hasta rutin kontrollerine gittiğinde doktorundan neler öğrenmeli?
Kalp sağlığı açısından tansiyonun kaç olduğu ile iyi ve kötü kolesterol değerleri ve kan şekeri seviyesi önemlidir. Ayrıca tansiyonu yüksekse ne gibi önlemlerle düşürülebilir; öğrenmeli... Kolesterolü yüksekse nasıl bir diyet gerekli ve iyi kolesterolü yükseltmek için ne yapılmalı. Bir de bir önceki ziyarete göre hangi bölümler daha iyi, hangileri daha kötü bilmeli. Bir bakıma doktor ziyareti, karne zamanıdır!
ERKEKLER SEKSİ SORAMIYOR
* Cerrahi bir müdahale söz konusu olursa neler araştırılmalı?
Kalp hastaliklarında hemen ameliyat gerektiren durumlar çok azdır. 'By-pass ameliyatı olmazsan kalp krizi geçirirsin' gibi yaklaşımlar hiç bilimsel değil. Eğer böyle bir teklif duyarsanız mutlaka ikinci bir fikir alın. Birinci doktor alınır ve kızar gibi düşünceler tamamen yersiz. Elma alırken bile yandaki manavın fiyat ve kalitesine bakarsınız. En iyi çare olarak başka bir hastanenin kardiyoloğuna danışın. Eğer o da aynı görüşte ise o zaman hangi doktor ve hastaneye gideceğinize karar verin. Stentlere gelince; eğer kalp krizi geçirirken hastaneye gitmişseniz acil olarak stent takılması belki de kalp hastalıklarındaki en önemli ve yararlı tedavilerden biri. Yeni çalışma, hastalarda ilaç tedavisinin en az stentler kadar başarılı olduğunu gösterdi. Çalışmanın ismi 'Courage' yani cesaret; böyle bir durumda doktorunuza bu çalışmayı sorun. Kalp krizi dışında stent konulması sadece dayanılmaz göğüs ağrısı gibi nedenlerle olmalı. Çünkü stentlerin hayat kurtardığı şimdiye kadar hiçbir çalışmada gösterilmemiştir. Ayrıca özellikle ilaç kaplı stentlerde pıhtı oluşmasına bağlı ani ölüm riski de var.
* Hastalar en çok hangi soruları sormaktan çekinir?
Kalp hastalarının büyük bir kısmında aldıkları ilaçlar ve yapılan işlemler sonucu iktidarsızlık problemleri olur. Seks ile ilgili problemler erkekler tarafından genellikle açılmıyor ve eşleri bu konuyu daha fazla soruyor. Bu yüzden hekimlerin bu konuları özellikle sormalarında yarar var. Türkiye'de de bu durum herhalde benzerdir.
Bugünkü Tüm Yazıları
Kalp doktorunuza sormaya korktuğunuz sorular
Yayın tarihi: 11 Haziran 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/11/gny/haber,FF611DBE48674ACCAC365D530DE0CE9F.html
Tüm hakları saklıdır.