* Dissomni- A: Dissomnialar; uykunun başlatılması veya sürdürülmesindeki sorunlarla (insomnia) ve çok fazla ya da yanlış yer ve zamanda uyumayla (hipersomnia) ilişkili birincil uyku bozukluklarıdır. Bu tip hastalar çoğu kez 12 saat veya daha fazla uykuya ihtiyaç duyar, uyanırken zorlanır ve gün içinde sürekli uyuklarlar.
* Parasomnia: Uyku sırasında meydana gelen, istenmeyen fiziksel olaylar olarak tarif edilebilir. Örneğin; uyanıkken gayet normal olan konuşma, hareket etme, yeme ve içme gibi davranışların uyku esnasında da ortaya çıkması gibi...
* Uyku Apnesi: Uyku esnasında nefesin birçok sefer, 10 saniyeden daha fazla durmasıdır. Genellikle horlayan, orta yaşlı ve kilolu kimselerde çok sık rastlanan bir hastalıktır. Bu duruma oksijen kaybı, gün içinde aşırı uykululuk ve yorgunluk, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve yüksek tansiyon eşlik eder.
* Narkolepsi: Narkolepsi hastalığı, ani ve kontrol edilemeyen uyku ataklarıdır. Narkolepsi hastaları; herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde, örneğin otomobil sürerken, yemek yerken veya yolda yürürken istemsiz bir şekilde uykuya dalarlar. Genellikle kas kuvvetinde azalma, dizlerin bağının çözülür gibi olması ve rüyamsı görüntüler uyku atağından hemen önce ortaya çıkar.
Yayın tarihi: 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/30/gny/haber,B50B3486F9A849F78ABF576BE584231B.html
Tüm hakları saklıdır.