Manuel Marulanda Velez. Bu isim size hiçbir şey ifade etmiyor olabilir ama bir de romantik solculara sorun. Che Guevara hayranlarına. Fidel Castro sevdalılarına. Hugo Chavez düşkünlerine. 196070'lere takılıp kalmışlara
Sorun, size bir çırpıda künyesini okusunlar: Kolombiyalı. Dünyanın en yaşlı (76 yaşında) gerillası. 1964'te 50 kadar köylüyle kurduğu silahlı savunma hücresinden Latin Amerika'nın en güçlü (17 bin üyeli) gerilla örgütünü yarattı: MarksistLeninist eğilimli Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC). Ve kıtada benzeri örgütlerin hepsi çoktan silahlara veda ettiği halde, o "Halk savaşı"nı sürdürmeye devam ediyor.
Kısacası, romantik solcular için yaşayan efsane.
Ama madalyonun bir de öbür yüzü var. FARC, Kolombiya'da Castro-Guevara benzeri bir devrim umutlarını 25 yıl kadar önce yitirdi. İşi "Ticaret"e döktü: Kokain kaçakçılığı, fidye için adam kaçırma Yani kır gerillası, bir terör örgütüne dönüştü. Ve organize suç çetesine.
1912 gün oldu FARC halen 3 bin kişiyi rehin tutuyor. 44'ü siyasi: Milletvekili, bakan, belediye başkanı... 3'ü de Amerikalı.
Bu 47'den biri de hem Fransız, hem de Kolombiya vatandaşı olan 46 yaşındaki
İngrid Betancourt . 1912 gündür örgütün elinde.
Daha önce yüksek oylarla parlamentoya seçilen, rüşvet ve yolsuzluğa açtığı savaşla halkın sevgilisi olan İngrid Betancourt, 2002'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koydu. 23 Şubat 2002'te bir mitinge giderken, FARC teröristlerince kaçırıldı. Kolombiyalılar'ın tepkileri ve başta Fransa olmak üzere uluslararası kamuoyunun çağrıları sayesinde kısa sürede serbest kalacağı sanıldı ama öyle olmadı. Bir ay sonra babası, eski bakan Gabriel Betancourt kahrından öldü. Telefon başında kızından haber beklerken. Manuel Marulanda Velez bu trajediden bile etkilenmedi, "Bırakın, babasının cenazesine katılsın" yakarışlarını duymazlıktan geldi.
Evet, İngrid 1912 gündür rehine.
Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac onu kurtarmak için 5 yıl boyunca her yolu denedi: Örgütle pazarlıktan gizli servisine operasyon düzenletmeye kadar. Başaramadı. İçinde "Ukte" ile görevden ayrıldı. Şimdi halefi Nicolas Sarkozy de İngrid'i kurtarmayı ilk hedeflerinden biri yaptı. Koltuğa oturduğu gün Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe'yi aradı.
İki yoldan biri 5 kez kaçmaya çalışan, her defasında yakalanıp şiddetle cezalandırılan ve boynundan zincirlenen İngrid için FARC pazarlığa yanaşmıyor. Toplu çözüm istiyor: 47 siyasi rehineye karşılık, tutuklu 500 örgüt üyesinin bırakılması.
Hepsi bu kadar olsa, neyse: Ayrıca 114 bin kilometrekarelik bölgeden ordunun ve polisin çekilmesini ve kendi denetimine verilmesini talep ediyor. Devlet içinde devlet kurmak için. Kabul edilebilir mi?
Terörün kökünü kazımak taahhüdüyle seçimleri kazanan ve bugün de halkın yüzde 75'inin desteğine sahip olan Urike tercihi yaptı. Komutanları topladı:
"Generaller, size İngrid'i kurtarmanızı emrediyorum!" Bu, askeri operasyon anlamına geliyor. Sarkozy, Betancourt ailesi ve diğer rehinelerin yakınları ise kıyameti koparıyor: "Sakın ha! Misilleme olarak rehineleri öldürürler. Müzakereden başka yol düşünme!"
Peki İngrid'in tercihi ne? İşte:
"Kolombiya'ya barışın gelmesini istiyorsak, ölümü göze almalıyız. Başkan Uribe asla pazarlık yapmasın, hemen operasyon emri versin." Uribe bakalım Sarkozy'yi mi dinleyecek, İngrid'i mi?
Ama birşey kesin: Terörle mücadele ancak İngrid gibi yürekli insanlarla kazanılacak...
Yayın tarihi: 20 Mayıs 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/20//safak.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.