Öğrencilere "doping" uyarısı
Uzmanlar, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) öncesinde ''zihin açıcı'' ve ''dinamizm sağlayan'' özellikli ilaçlarla destek ürünlerinin tüketimindeki artışa dikkati çekerek, uyarılarda bulundular.
ÖSS ve OKS'nin yaklaşmasıyla yoğunlaşan hazırlıklarla birlikte, gençlerin tempolarını yükseltmek, dikkat eksikliklerine çözüm ve dinamizm kazandırmak için adeta ''doping'' arayışına girildiği, çeşitli ilaçların ve ürünlerle takviyeye yönelindiği iddia edildi.
Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, öğrencilerin sınav dönemlerinde yaşanılan strese çözüm ve ''zihin açmak'' amacıyla bilinçsiz şekilde bazı ilaç ve ürünleri kullanıldıklarını, ailelerin de çeşitli arayışlara girdiklerini söyledi. Bulut, bunun büyük sakıncaları bulunduğunu kaydetti.
Söz konusu ilaç ve ürünlerin tümüyle hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayan Bulut, şunları söyledi:
''En etkili medya, halk dili. Son dönemlerde halk arasında bazı ilaç isimleri dilden dile dolaşıyor, özellikle gençler ve çocuklar bu ilaçlara rağbet ediyor. 'Fayda sağlayacağım' derken, ilaçların ve ürünlerin yan etkileri, olası riskleri göz ardı ediliyor.''
YAN ETKİLERE DİKKAT
Söz konusu ilaçların özelliklerini ve isimlerini dile getirmek dahi istemediklerini belirten Adana Eczacı Odası Başkanı Bulut, şöyle devam etti:
''Çünkü hemen bunlara yöneliyorlar. Örneğin birisi, direk beyni ve santral sistemi etkileyen ilaçlardan. Yatıştırıcının tersi etkiye sahip, canlandırıcı özellikli bir ilaç. Ancak yan etkileri hala tartışılıyor. Bir de yaşlılarda kan dolaşımını hızlandıran ilaçlar var, onu da almak istiyorlar.
Bunlar reçeteyle satılan ürünlerdir. Bu ilaçların mevcut etkileri gibi, istenmeyen yan etkileri de var. Hekim kontrolü altında kullanılmazsa doping yapacağım derken, göz çıkarabilirler.''
Eczacı olarak ilaçların alınmasını önermedikleri durumlarda, gençlerin başka yolla temine çalıştıklarını ifade eden Bulut, ''Örneğin internet üzerinden veya ruhsatsız şekilde Türkiye'ye getirilmiş ürünlerden alıyorlar. Veya sadece yaşlılara satılan bir ilacı, bir yaşlı yakınlarını gönderterek aldırıyorlar'' dedi.
Hekime danışılmadan hiçbir ilacın, bitkisel içerikli dahi olsa alınmaması gerektiğini vurgulayan Bulut, şunları söyledi:
''İlaçların satış yeri eczanelerdir. Bunun dışında başka yerlerden ya da aktarlardan ve destek ürünü satan yerlerden, ne olduğu bilinmeyen ürünler alınmamalı. 'Bitkisel üründür, hiçbir zararı yok' sözlerine inanmasınlar. Bitkisel ürünler de diğerleri kadar yan etkiye sahip olabilir. İlla bir ilaç kullanılacaksa hekim kontrolünde vitaminler alınabilir.''
(AA)
Yayın tarihi: 17 Mayıs 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/17//haber,BFB82D3D6DA64B9A96071DDF5BA37A09.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.