İslami grupların gözü Türkiye'de
Türkiye'deki gelişmelerin İslam dünyası açısından bir test olarak görüldüğü öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Ankara'daki siyasi krizin bölgede daha önce ender rastlanan bir ilgi uyandırdığını belirterek "Özellikle ılımlı İslami gruplar, Türkiye'deki gelişmelere, demokratik politikaları benimseme erdemlerinin bir testi olarak bakıyorlar" diye yazdı.
Financial Times gazetesi, Roula Khalaf imzalı haber analizinde Türkiye'de olup bitenlerin İslam dünyasınca çok yakından izlendiğini, bir test oluşturduğunu öne sürdü.
Arap dünyasının, şimdiye kadar, "sırtını İslam'a dönen, çoğu komşuları ile pek az ortak noktası bulunan, katı bir laik ülke olarak gördüğü Türkiye'ye pek ilgi göstermediğini" belirten gazete, ancak Ankara'daki siyasi krizin bölgede pek rastlanmayan bir ilgiyi uyandırdığını kaydetti.
Gazete "Özellikle ılımlı İslami gruplar, Türkiye'deki gelişmelere, demokratik politikaları benimseme erdemlerinin bir testi olarak bakıyorlar" diye yazdı.
İngiliz gazetesine konuşan Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütünün üst düzey yetkililerinden İssam El Erian, Türkiye'deki gelişmelerin bölgedeki İslami hakeretlerin evrimi açısından önemli etkileri olabileceğini savunurken Türkiye'de bir askeri müdahalenin, seçimlere katılıma karşı halkı uyaran cihat yanlısı liderlerin argümanlarını güçlendireceğini öne sürdü.
Arap İslami grupların AKP ile ilginç bir ilişkisi olduğunu belirten gazete, bu grupların birçoğunun AKP'yi laik devletin bünyesinde güce kavuşmak amacıyla İslami ilkeleri terk etmekle suçladıklarını kaydetti.
Buna karşın bölgenin en ılımlı İslamilerin son yıllarda AKP'ye "başarılı bir model" olarak baktığına işaret eden gazete, bir örnek olarak Suriye'deki Müslüman Kardeşler grubunun programının, bir dini devletten çok "sivil, çoğulcu ve herkesi kucaklayan bir hükümet" çağrısını içerdiğini anımsattı.
TÜRK DENEYİMİNDEN İLHAM ALIYOR
İngiliz gazetesi, Fas'ta da AKP ile aynı adı taşıyan ve bu yılki seçimlerde iyi bir performans göstermesi beklenen PJD partisinin Türk deneyiminden ilham aldığına dikkat çekerken PJD milletvekili Mustafa Ramid'in "AKP, laik bir şemsiye altında faaliyet gösteriyor, biz ise İslami bir devletteki demokratik bir parti olduğumuzu söylüyoruz" değerlendirmesine de yer verdi.
Ramid, "Türkiye'de sağlanacak başarı, demokratik oyunu oynayan İslami partilere moral oluşturacak ancak başarısızlığın da bir etkisi olacak" diye konuştu.
Financial Times, Fransız İslam uzmanı Olivier Roy'un görüşlerine de yer verdi. Roy, "Türk krizi, sandıkta çözümlenmezse bunun İslamcılar için Batı demokrasisinin "hoşgörüsüzlüğü" ve "otoriter laiklik tercihi"nin yeni bir kanıtı oluşturacağını belirtti.
Bu arada, gazeteye de konuşan Suudi Al Watan gazetesi editörü Cemal Kaşoggi de Türk deneyiminin daha geniş etkileri olacağını vurgularken "Eğer başarısız olursa modern İslami hareketler için terslik, Batı'nın da İslam'ın laik bir türünü cesaretlendirme hayali için felaket oluşturacak" yorumunu yaptı.
(ANKA)
Yayın tarihi: 15 Mayıs 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/15//haber,584B97E9F28C4B2BA0C69837F4078E9C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.