kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tuğcu:Açıklamalarım yanlış anlaşıldı

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması konusunda yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını söyledi.

Tuğcu, Anayasa Mahkemesine gelişinde bir gazetecinin ''Bakü'de yaptığınız açıklamalar ciddi tartışma yarattı'' sözleri üzerine, ''Yanlış anlaşıldı. Onu açıklayacağım, yazılı açıklayacağım'' dedi.

Tuğcu, ''CHP'nin başvurusunu bu hafta görüşecek misiniz?'' sorusuna da
''Muhtemelen'' yanıtını verdi.

İŞTE TUĞCU'NUN YAZILI AÇIKLAMASI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması konusuna açıklık getirdi.

Tuğcu, yaptığı yazılı açıklamada, Azerbaycan'a yaptığı ziyaret çerçevesinde, 10 Mayıs 2007'de Bakü'de Azerbaycan Anayasa Mahkemesi ile bir anlaşma yaptıklarını anımsattı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Meclis Başkanı, Yüksek Mahkeme Başkanı, Adalet Bakanı ve çalışma arkadaşlarıyla üst seviyede görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Tuğcu, ''Bu ilişkilerle ilgili basın açıklaması yapılmasının uygun olacağı yolunda Sayın Bakü Büyükelçisinin teklifi kabul edilerek, Bakü Büyükelçiliği'nde Azeri ve Türk basın mensuplarının katılımıyla bir basın toplantısı yapılmış, iki ülke arasındaki olumlu ilişkiler değerlendirilmiştir'' dedi.

Toplantının bir aşamasında Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin
Anayasa değişikliğiyle ilgili sorular da sorulduğunu belirten Tuğcu, şunları
kaydetti:

''Bu sorulardan biri de Cumhurbaşkanının kaç kez veto hakkının olduğudur. Bu soruya cevap olarak bir kez veto edebileceği, vetodan sonra yapılacak ikinci müzakerede de üçte iki çoğunlukla çıkması halinde Cumhurbaşkanının değişikliği zorunlu olarak halkoyuna sunma olanağının bulunmadığı ifade edilmiştir.

Böylece Anayasa'nın 175. maddesinin zorunlu kıldığı prosedür anlatılmış,
Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdirine bırakılmış olan değişikliğin halk oylamasına sunabilmesi ile ilgili bir görüş belirtilmemiştir. Söz konusu madde okunduğunda zorunlu olmayan, ancak Cumhurbaşkanının uygun görmesi halinde halk oylamasına gidebileceği haller ayrıca belirtildiği açıkça anlaşılabilmektedir.İfademin bu biçimde algılanması için bu açıklamanın yapılmasında zorunluluk bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

AJANSLAR