kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Su baskınları hayatı felç etti

Yeni Haber
Diyarbakır'da dün akşam saatlerinde başlayan aşırı yağış nedeniyle, özellikle kapıcı daireleri ve bodrum katlardaki işyerlerini su bastı.

Büyükşehir Belediyesi'ni bağlı ekiplerin su tahliye işlemleri sabaha karşı saat 03.00'e kadar sürerken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yardım çalışmalarına katıldı.

Diyarbakır, dün akşam saatlerinde aşırı yağışın oluşturduğu sele teslim oldu. Meteroloji yetkilileri, kente 1930 yılından beri Mayıs aylarında ortamala 42 kilogram yağış düşerken, dün akşam birkaç saat içinde 31.4 kilogram yağmur düştüğünü açıkladı. Dün saat 15.00 sularında başlayan yağmurun, saat 18.00 sıralarında artmasıyla çok sayıda kapıcı dairesi ve bodrum katında bulunan işyerini su bastı. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı toplam 230 pirsonel, su tahliye çalışmalarını sabaha karşı saat 03.00'e kadar sürdürürken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de belediye ekipleri ile birlikte yardım çalışmalarına katıldı.

Selahattin Eyyubi ve Celal Güzelses çarşıları, Turistik Caddesi, Suriçi, Hasırlı Mahallesi, Rızvanağa Sokak, Gevran Caddesi'ndeki kapıcı daireleri ile bodrum katlardaki işyerlerindeki tahliye çalışmalarına katılan Baydemir, Ofis Mahallesi'nde suların içindeki bir araçta mahsur kalan bir kadın ve iki erkeği kurtarma çalışmasına katıldı. Aracın içindekilerin boğulmamak için koltukların üstüne çıktığını farkeden Baymedir ve korumaları, aracı iterek sudan çıkardı. Mehmet Yiğit adlı vatandaşın kullandığı 06 GN 150 plakalı araç, çekici ile parka götürüldü. Suya girerek kendilerini kurtaran kişinin Büyükşehir Belediye Başkanı ve korumaları olduğunu görünce şaşıran Mehmet Yiğit ve arkadaşları Baydemir'e teşekkür etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürülen yardım çalışmaları sonucunda, su baskınına uğrayan 60 işyeri, 147 ev ve 3 okul boşaltıldı. Sağlık Daire Başkanlığı, bu akşam ve yarın sel baskınlarının etkilediği yerlerde ilaçlama yapılacağını duyurdu.

Bu arada, Meteroloji'den yapılan açıklamada, kentte Perşembe gününe kadar havanın açık olacağını ve sıcaklığın da 5-6 derece yükseleceği bildirildi. Perşembe günü ise kentte yine hafif yağış bekleniyor.


BARAJ TAŞACAK SÖYLENTİSİ HALKI SOKAĞA DÖKTÜ


Van'ın Erciş ilçesinde Koçköprü Barajı'nın taşacağı söylentileri üzerine ilçe halkı evlerini terk etti.Alınan bilgiye göre, Erciş'te son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle Köçköprü Baraj'ındaki su seviyesi üst limite ulaştı. Seviyenin yükselmesi nedeniyle barajın taşacağı söylentisi ortaya çıktı. Kısa sürede yayılan söylenti üzerine evlerini terk eden vatandaşlar, daha yüksek kesimde bulunan mahalleler ile Erciş Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna sığınmaya çalıştı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, anonslarla evlerini terk eden vatandaşları uyardı. Polis uyarıları üzerine vatandaşlar, evlerine geri döndüler.İlçe Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, barajdaki fazla suyun kontrollü bir şekilde atağına bırakıldığını, taşkın yatağı üzerinde bulunan 50 evin ise tedbir amaçlı boşaltıldığını söyledi.

Zilan Çayı'ndaki taşkın nedeniyle Hasanabdal ve Ulupamir köylerine ait öprülerin yıkıldığını bildiren Kurtoğlu, taşkında Van-Ağrı karayolundaki Zilan Köprüsü'nün de yıkıldığını, ulaşımın tali yollardan sağlandığını kaydetti.

NİĞDE'DE ŞİDDETLİ YAĞIŞ

Niğde'de şiddetli yağış nedeniyle 20 evi su bastı, 5 bin dekar ekili alan su altında kaldı.Niğde'de sabaha karşı başlayan şiddetli yağış, merkez ilçeye bağlı Elmalı, Çavdarlı ve Çayırlı beldeleri ile Himmetli ve Yarhisar köylerinde sel felaketine neden oldu. 20 evi su basarken, 5 bin dekar
tarım arazisinde patates ve buğday ekili alan sular altında kaldı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhitten Şahin, sel felaketine maruz kalan yerleşim birimlerinde incelemelerde bulundu. İl Özel İdaresi ve Karayollarına ait araçlar sel felaketinin yaşandığı bölgeye gönderildi.Zarar tespit çalışması için İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü, Bayındırlık
İl Müdürlüğü ve Karayolları görevlilerinin bölgeye gideceği bildirildi. Sel felaketinde can kaybı olmadığı kaydedildi.

KAYSERİ

Kayseri'de sağanak yağış sonrası bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su bastı.Gece başlayan sağanak yağışın etkili olduğu Melikgazi ilçesine bağlı Selçuklu Mahallesi'nde 8 evin bodrum katını, Yeni Sanayi bölgesinde de 5 iş yerinin bodrum katını su bastı.Ev ve iş yerlerinin bodrum katlarındaki sular, itfaiye ekipleri tarafından motopomp ve vidanjörlerle çekildi.Yetkililer, zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

AJANSLAR