İLİŞKİLİ HABERLER
Üniversite için sıradalar
Üniversite için sıradalar
Kuzey Irak'ta Fethullah Gülen cemaati üniversite için başvurdu, sırada bekleyen bir başka Türk eğitim kurumu daha var. Yabancı öğretim üyelerine 20 bin dolarlık sağlık sigortası, 70 bin dolar maaş veriliyor..
Kuzey Irak'ta anaokul, ilköğretim ve liseleri bulunan Gülen cemaati şimdi de üniversite kurmaya hazırlanıyor. Kuzey Irak, inşaat şirketlerine olduğu gibi yabancı eğitim kurumları açısından da cazip hale geliyor. Arsa tahsisi yapılan Amerikan Üniversitesi Süleymaniye'de seneye üniversite inşaatına başlıyor. Kuzey Irak'ta Türkiye'den üniversite kurmak isteyen ve aralarında Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile tanınan Fezalar Eğitim Kurumları'nın da bulunduğu başka kurumlar da var. Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Dr. İdris Hadi Salih, "Elimde 5 tane uluslararası talep var. Türkiye'den de iki tane. Fezalar Eğitim Kurumları bunlardan biri. Onlara karşı değiliz. Okullarına çocuklarımızı göndermek için yarışıyoruz, çünkü Türkçe öğreniyorlar. Bunun dışında incelediğimiz bir başvuru var. Adını izin verince açıklayacağım" diyor.
BİLKENT MODELİ YAPIYORLAR
Üniversitelerin dev kampus alanlarına taşınması için hükümet para harcamaktan çekinmiyor. Norveçli bir firmanın kazandığı Salahaddin Üniversitesi'nin Kerkük yoluna kurulacak kampus projesinin çizimine 4 milyon dolar verildi. Süleymaniye Üniversitesi'nin 260 milyon dolara mal olacak kampus inşaatı ise sürüyor. Süleymaniye'deki üniversitenin yeni kampus inşaatını Erbil doğumlu eski YÖK Başkanı İhsan Doğramacı'nın kurucusu olduğu Bilkent Üniversitesi şirketlerinden Tepe Grubu üstleniyor. 2010'da tamamlanacak kampus 20 bin öğrenci kapasiteli. Proje Müdürü Yavuz Tuncay, 370 bin metrekarelik kampus inşaatının yüzde 30'unun tamamlandığını ve teslim edilmeye başlandığını belirtiyor. Kuzey Irak'ta 551 bin 997 kız, 641 bin 971 erkek öğrenci ana okul, ilköğretim, orta ve lisede öğrenim görüyor. Bölgesel Kürt hükümeti Milli Eğitim Bakanı Dilşad Abdurrahman Muhammed, bu yıl Öğretmenler Enstitüsü'nde Türkçe bölümü açtıklarını söylüyor: "Seneye okullara Farsça ve Türkçeyi de seçmeli ders olarak koyacağız" diyor. Türkiye'yi eğitim alanında örnek almak istediklerini anlatan Muhammed, "Kopyalamak değil ama faydalanmak istiyoruz" diye konuşuyor. Bölge, sadece öğrenciler açısından değil yabancı öğretim üyeleri arasından da sunulan olanaklar ile çekici hale geliyor. Kuzey Iraklı öğretim üyelerinin maaşları yıllık 6 bin ile 24 bin dolar arasında değişirken, yabancı öğretim üyelerinin maaşları ise 40 bin ile 70 bin dolar arasında. Yabancılara 20 bin dolarlık İstanbul ya da Dubai'de tedaviyi karşılayan özel sağlık sigortaları yapılıyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Üniversite için sıradalar
Yayın tarihi: 14 Mayıs 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/14//haber,6CFF6E999FDE4C4BABE6A2DEB1E0A0CB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.