Kocam 120 kilo, uykusunda soluksuz kaldığı nöbetleri var, tansiyonu yüksek, iki yıl önce 'Şeker hastası olabilirsin' demişlerdi. Bunlar yetmiyormuş gibi içki ve sigarası da eksik değil. Kendimden geçtim çocuklarımız babasız kalacak diye korkuyorum; fakat ne kadar söylesem biraz dönüp kendine bakmaya ikna edemiyorum. Neden erkekler böyle, canlarına kasıtları mı var? Genel kanı kadınların daha karmaşık olduğudur ama biz basit erkekler de bazen çok açık olmayan tavırlar içine gireriz! Ya da 'Erkekliğin onda dokuzu kaçmaktır' özdeyişinden hareketle; kaçıp görmezden geldiğimiz kötü şeylerin olmadığını varsayarız. Yani 'tansiyonunu bilmiyorsan yüksek değildir' çoğu erkeğe mantıklı gelir. Belki de kadınların daha uzun yaşamalarının sırrı genetik şifrelerinde değil, sağlıklarına önem verip düzenli kontrole gitmelerinde gizlidir. Geçenlerde enteresan bir çalışma yayınlandı. ABD'de 15-19 yaş arası bin 677 erkek arasında yapılan bir araştırma; 'hakiki bir erkeğin' nasıl olması gerektiğine ilişkin geleneksel inançlara sahip gençlerin, önleyici sağlık hizmetleri için doktora gitme eğiliminin daha az olduğunu saptadı. İlginç değil mi; 'delikanlı' iseniz, doktora gitmezsiniz! Uzun ve sağlıklı yaşamak için ilk yapılması gereken uzun yıllar birlikte mesai harcayacağınız ve aynı dili konuştuğunuz bir hekim bulmaktır. Bir erkeğin sağlığını korumak için yapacakları ve düzenli kontrolleri kısaca şöyle sıralanabilir:
HER GÜN* Vücudunuzu iyi enerji ile doldurun: Her gün 3-4 meyve yemeniz önerilir. Vücudunuz da aynı arabanız gibi temiz ve yüksek oktanlı yakıt ile daha iyi çalışır. Sebzeler ve meyveler günlük öğünlerinizin çoğunu oluşturmalı.
* Egzersiz yapın: Haftanın en az dört günü yarım saatten az olmamak kaydı ile orta yoğunlukta vücudunuzu çalıştırın, spor yapın.
AYDA BİR* Testislerinizi kontrol edin: Bir kadın nasıl düzenli meme muayenesi yapıyorsa, erkekler de testislerini her ay bir kere elle kontrol etmeli.
* Cildinizi inceleyin: Kanser olma ihtimali olan benler için ayda bir ayna yardımıyla tüm deri dikkatle incelenmeli. Düzgün kenarlı olmayan, üzerindeki renkler alacalı olan ve büyüyen benler şüpheli kabul edilebilir.
HER YIL* Dişlerin kontrolünü unutmayın: Hiç şikayet olmasa bile yılda bir kez diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekimine gidilmeli.
* Tansiyonunun takibi önemli: Özellikle ailesinde yüksek tansiyon hikayesi olanlar, daha önce bir şikayeti olmasa bile yılda bir kez tansiyonuna baktırmalı.
* Bağırsak kanseri taraması: Düzenli bağırsak kanseri taraması 50 yaşından sonra başlar; evde yapılan dışkıda gizli kanı tespit testleri basit ve etkilidir.
* Prostat kanseri taraması kolaydır: Normal olarak 50 yaşında başlanır ama ailesinde prostat kanseri olanlar daha erken başlamalı. Hem PSA kan testi ile hem de direkt parmakla muayene yolu ile yapılır.
* Fizik muayene ile bilgileri yenileyin: Yılda bir yapılacak fizik muayene size ve doktorunuza hastalıkları erken tespit etme ve sağlık durum bilgilerinizi yenileme fırsatı verecektir.
HER BEŞ YILDA BİR* Kolesterol testi: Erkekler; daha önce yüksek bulunmamışsa 20 yaşından sonra her beş yılda bir kolesterol testi yaptırmalı. Yüksek olanların ise bu işlemi daha sık tekrarlamaları uygundur.
* Sigmoidoskopi yapılması: Bu işlem endoskopi ile kalın bağırsağın alt bölümüne bakılmasıdır. Sigmoidoskopi; kalın bağırsak kanseri taramasında, her yıl yapılan gizli kan testi ile 10 yılda bir yapılan kolonoskopi arasında yer alır.
HER ON YILDA BİR* Kolonoskopi: Sigmoidoskopiden farkı tüm kalın bağırsağın endoskopi ile taranmasıdır. Elli yaşından sonra her on yılda bir rutin olarak yapıldığı gibi sigmoidoskopide ya da gizli kan testinde şüpheli bulgu tespit edildiğinde de hastaya uygulanır. Kalın bağırsak kanseri riski olanlar bu taramaya çok daha erken başlamalı.
* Tetanos aşısı yaptırın: Özellikle orasını burasını kesen, açık havada çalışan ve toprakla uğraşan erkekler her 10 yılda bir tetanos aşısı yaptırmalı.
Yayın tarihi: 24 Nisan 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/24/gny/haber,86517B3762E4489AAD692FC6147EFC77.html
Tüm hakları saklıdır.