Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nde arazi fiyatı kısa bir süre için 2 YTL'ye indi. AB sınırlarına en yakın OSB olarak pazarlanan bölgeden arazi alan ayrıca katkı payı ödemeyecek. Çevreyi kirletmeyecek kuruluşlara yatırım daveti var.
Avrupa Birliği üyesi Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan, yılda 3 milyon turistin giriş çıkış yaptığı Edirne, sanayileşmeden hiç payını alamamış bir il. 1970'li yıllarda çıkan bir teşvikle Edirne'de 15 bin kişinin çalıştığı büyük sanayi tesisleri kuruldu, ancak teşvik kalkınca sanayileşme durdu. Çoğu zaman içinde kapandı. Kalanlar ise zor ayakta duruyor. Bununla birlikte Yunanistan'la yakınlaşma süreci ve Bulgaristan'ın da 2007'den itibaren AB üyesi olması sonrası son aylarda kentte bir hareketlenme gözleniyor. İş merkezleri projeleri geliştiriliyor. 327 dönüm Hazine arazisinin kiralanması suretiyle gerçekleştirilecek Balkan Ticaret Merkezi yatırımında önemli ilerleme sağlandı. Edirneli Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın projeye olumlu baktığı bildirildi. Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapan Edirne'yi eski şaşaalı günlerine götürmek, Balkanlar'ın üssü haline getirmek için önemli bir adım olarak görülen projede, kalıcı fuar alanı, otel, iş merkezi, ofisler planlanıyor. Savaş korkusunun geride kalması uzun yıllardır yatırım görmeyen Avrupa'ya en yakın kent Edirne'yi marketler için de popüler hale getiriyor. Zincir marketlerden Kipa, Edirne'ye yatırıma geldi,
arsaya 13 milyon YTL ödedi. Carrefour yer arıyor.
ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLSUN Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Serdar Yalçıner, Edirne'nin Endüstri Bölgesi ilan edilmesini istediklerini söyledi. İşsizliğin giderilmesi ve yatırımların teşvik edilmesi için bunun şart olduğunu ifade eden Yalçıner, Edirne'nin Süloğlu ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapısının da tamamlandığını söyledi. Yalçıner, "63 sanayi parseli var. 5'i satıldı. Şu anda arsalar metrekaresi 2 YTL'den satılıyor. Alan hiçbir katkı payı ödemeyecek. Katma değeri yüksek, çevreyi kirletmeyecek sektörleri istiyoruz. Avrupa'ya en yakın kentiz. İhracata çalışanlar olursa ürünlerinin sevki kolay olur" dedi. ERGENE NEHRİ ZEHİR SAÇIYOR Çorlu'daki sanayi tesislerinin, atıkları ile Ergene Nehri'ni kirlettiğini ve tarım alanlarını mahvettiğini belirten Yalçıner, şu görüşleri dile getirdi: "Ergene zehir saçıyor. Temiz su ancak 100-120 metrede bulunabiliyor. Çerkezköy ve Çorlu'daki sanayi kuruluşları atık su tesislerini 24 saat çalıştırmalılar. İstanbul'u kirleten sanayi kuruluşlarını Trakya'ya pas etme düşüncesinden de tedirgin oluyoruz. Verimli arazilerimizin ölmesini kabul edemeyiz."