Anne, baba ve ustası göçmen, helva ve ezmede marka oluyor
Edirne sadece pehlivanların değil kültürlerin de harman olduğu bir yer. Hemen kiminle konuşsanız, anne veya baba tarafından hatta iki taraftan da bir Balkan ülkesiyle bağlantısı olduğunu öğrenirsiniz. Edirne'nin Osmanlı Sarayı'ndan kalan tatlarından badem ezmesini üreten kuruluşlardan biri olan Arslanzade'nin sahibi Arif Meriç'in ataları da Balkan Harbi öncesi Edirne'ye göç eden ailelerden. Baba tarafı Bulgaristan, anne tarafı Yunanistan'dan göç etmiş. İskender köyüne gelmişler. Babası, Ramadan ve Rüstem Şar adlı Arnavut helva ustalarının yanına çırak verir oğlunu. 1968 yılından bu yana bu işi yapan Arif Meriç, 1984'de de dükkânını açmış. Satış öncesi mutlaka ürünlerini tattıran Meriç, Kavala kurabiyesini de Yunan ustalardan daha iyi yaptığını söylüyor. Meriç, fabrikasyona dönerse bu lezzeti yakalayamayız düşüncesiyle atölyesinde üretimini sürdürüyor. Arslanzade'nin yanı sıra Keçecizade, Ezmecioğlu gibi markalarla hizmet veren badem ezmecilerinin özel ürünü ise, "Devai misk". Her derde deva mis kokulu helva, 41 çeşit baharat, yumurta akı ve şekerin özel karışımıyla imal ediliyor. Padişah kızına ilaç olarak üretildiği rivayet edilen helvanın fazlasının afrodizyak etkisi bulunduğu uyarısını ekleyelim.