|
|
|
Sigara karşı 4.Murat dönemi
Sağlık Bakanlığı, personeline sigara yasağı getirdi. Bakanlık odalara bir yazı asarak bu yasağı delen personelinden 57 milyon kesileceğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı, Müsteşar Necdet Ünüvar imzalı bir genelge yayınladı. Ünüvar genelgede, tütün kullanımının halk sağlı için ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğunu belirterek, sigara dumanına maruz kalmanın ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara yol açtığını kaydetti.
Genelgede, Bakanlık teşkilatı bünyesinde "sigarayı henüz bırakmamış olanlar için" sigara içme odaları oluşturulacağını, bu oda haricinde merdiven boşlukları, bekleme salonları ve koridorlar dahil olmak üzere kapalı alanlarda tütün ve tütün mamulleri tüketilmesine müsade edilmeyeceği bildirdi. Genelgede, "Bakanlık teşkilatı ile sağlık kurum ve kuruluşlarına ait sigara içme odası haricindeki tüm kapalı alanlarda tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi yasaklanmış olup, aksine hareket edenlerin idari para cezası ile tecziye edileceğinin bütün personelimize imza karşılığı duyurulmasını önemle arz ederim" denildi. Bakanlık, sigara yasağını delen personelinin maaşından ise 57 YTL kesileceğini odalara bir yazı asarak duyurdu. Genelgede, tüm çalışanların ruhsal, bedensel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinin Bakanlık olarak son derece önemli ve öncelikli olduğu belirtilirken, bu anlamda, çalışanları tütün ürünlerinin zararlarından korumanın ve sigara içmeyen personelin tütün dumanına maruz kalmasını önlemenin önemine değinildi.
TÜTÜN İZLEME KOMİSYONU
Bakanlık öte yandan çoğunluğu akademisyenlerden oluşan yaklaşık 80 kişilik bir "Tütün İzleme Komitesi" kurdu. Bu komitenin "Ulusal Tütün Kontrol Programı"nda yer alan hedefleri gerçekleştirmeye çalışacağı öğrenildi.
DİZİ SENARYOLARINA "SİGARA KARŞITI" SÖYLEM İSTEMİ
Ayrıca RTÜK'e yeni bir yazı gönderen Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33.4'ünün sigara kullandığını belirterek, erkeklerde sigara kullanma oranının yüzde 50.6, kadınlarda ise yüzde 16.6 olduğuna işaret etti. 2010 yılına kadar Türkiye'de 15 yaş üzerinde sigara içmeyenlerin oranını yüzde 80 üzerine çıkarmanın, 15 yaş altında ise yüzde yüze yakın olmasını sağlamanın hedeflendiği ifade edilen yazıda, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarında en etkin aracın medya olduğu vurgulandı. Yazıda, sigara içme görüntülerinin televizyon dizilerinde, filmlerde, tiyatrolarda ve medyada yaygın olarak görüldüğü belirtilirken, bırakma motivasyonunu yaratmayı hedefleyen kitlesel iletişim etkinliklerinin yetersiz olduğuna dikkat çekildi.
Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı özellikle toplumsal mesaj içeren (sigara içmeyin gibi) yayınların televizyonlarda sabaha karşı verilmesinden rahatsız. Bu nedenle, RTÜK'e bu yayınların "prime time"da verilebilmesi ya da farklı bir çalışma yöntemi izlenmesi için "radyo ve televizyon üst düzey yöneticileriyle yüz yüze görüşelim" önerisi götüren Sağlık Bakanlığı, dizi senaryolarına sigara karşıtı metinlerin girmesini de hedefliyor.
(ANKA)
|