|
|
|
Danıştay kararı kaldırdı
Danıştay 1. Dairesi, memuriyetten çıkarılan Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar ile emekliye ayrılan dönemin Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tuncer hakkında, ''resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve iftira'' suçlarından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın verdiği ''soruşturma iznini'' kaldırdı.
Hamza Kaçar, Birleşmiş Milletler'in teröre destek verenler listesinde yer alan iş adamı Yasin El Kadı hakkındaki raporu sırasında ''siyasi ve bürokratik müdahale'' gördüğünü iddia etmiş, Teftiş Kurulu ise Kaçar'ın, baskı gördüğü iddialarının doğruluğunu ispat için geçmiş tarihli rapor düzenlediğini savunmuştu.
Bu rapor doğrultusunda ''resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve iftira suçunu işlediği'' gerekçesiyle Maliye Bakanlığı, Hamza Kaçar'ı memuriyetten çıkarmış ve Kaçar ile Mehmet Tuncer hakkında soruşturma izni istenmişti.Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 22 Ocak 2007'de bu kişiler hakkında soruşturma izni vermişti.
DANIŞTAY SORUŞTURMA İZNİNİ KALDIRDI
Kaçar ile Tuncer'in, Bakan Unakıtan'ın soruşturma izni vermesi kararına itiraz etmesi üzerine, dosya Danıştay 1. Dairesi'ne geldi.
Daire, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Kaçar ve Tuncer hakkında ''soruşturma izni vermesine'' ilişkin kararını kaldırdı.
Danıştay 1. Dairesi'nin kararında, 11 Eylül saldırıları sonrasında küresel seviyede terörün finansmanın önlenmesi amacıyla başlatılan girişimler kapsamında, teröre kaynak sağlayan kişi ve organizasyonlara ait isim listelerinde yer alan kişi ve organizasyonlar hakkında mevcut bilgilerin değerlendirilmesi amacıyla çalışma grubu oluşturulduğu belirtildi.
Bu kapsamda Türkiye'deki çalışmalar için görevlendirilen müfettişlerden Hamza Kaçar'ın 2 vergi denetimiyle 2 yıllık çalışmasından sonra Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) 2 uzmanın görevlendirilmesi talebinde bulunduğu, ancak bu talebe yanıt verilmediği ifade edildi.
10 GÜN SÜRE VERİLDİ
Kaçar'dan, çalışma ve değerlendirmelerini 10 gün içinde rapora bağlayarak, sonuçlandırmasının istenildiği kaydedilen kararda, Kaçar tarafından düzenlenen araştırma ve inceleme raporunun MASAK Başkanlığına, basit raporun ise Teftiş Kurulu Başkanlığına sunulduğu ifade edildi.
Kararda, raporların ''İncelemede Karşılaşılan Güçlükler'' başlığı bölümünde, vergi denetmenlerinin görevine son verilmesi, talep etmesine rağmen MASAK uzmanı görevlendirilmemesi ve 10 günlük süre içinde raporu bitirmesinin istenmesi nedeniyle incelemenin engellenmeye çalışıldığına ilişkin açıklamalara yer verildiği vurgulandı.Kaçar'ın raporlardaki iddialarının doğruluğunun incelenmesi amacıyla Maliye Bakanı onayıyla 3 müfettişin görevlendirildiği anlatılan kararda, müfettiş raporunda incelemenin engellendiğine ilişkin iddiaların geçerliliğinin bulunmadığına yer verildiği ifade edildi.
İZİN VERİLMEMESİ ÖNERİLMİŞTİ
Bu süreç içinde Kaçar hakkındaki ihbar dilekçeleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma izni istediği anımsatılan kararda, Başbakanlık müfettişlerinin Kaçar ve eski Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tuncer hakkında inceleme başlattığı anımsatıldı.
Raporun sonuç bölümünde Kaçar ve Tuncer hakkında ''resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanmak ve iftira'' suçları yönünden soruşturma izni verilmemesinin önerildiği kaydedildi.
Kararda, Başbakanlık müfettişlerinin ön raporunun, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Vekili tarafından yeniden değerlendirilmesi sonucunda Bakan Unakıtan'ın bu kişiler hakkında soruşturma izni verdiği belirtildi. Dairenin kararında, Kaçar'ın düzenlediği raporlarda araştırma ve incelemelerin engellenmeye çalışıldığına ilişkin değerlendirmelere yer vermesi ve kanaatini açıklamasının, görevinin gereğini herhangi bir etki ya da baskı altında kalmadan yapabilme anlayışının bir ifadesi olması nedeniyle ''iftira'' suçunu oluşturmayacağı vurgulandı.
''SUÇLAR OLUŞMAZ''
Kaçar tarafından düzenlenen başka bir raporun da diğer raporlarla aynı günde Tuncer'e sunulduğuna işaret edilen kararda, Tuncer tarafından incelenmek üzere kozmik kasada tutulan bu raporun ilgili şube müdürlüğünce daha sonra kayıt altına alındığı belirlendiğinden bu kişiler hakkında ''eski tarihli rapor düzenleme veya resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma'' suçlarının oluşmadığı ifade edildi.
Dosyada bunların aksini ortaya koyan bilgi ve belgelere rastlanmadığına yer verilen kararda, bu nedenlerle Kaçar ve Tuncer'e isnat edilen eylemlerin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı kaydedildi.Danıştay 1. Dairesi'nin verdiği karar kesin nitelik taşıyor.
AA
|