|
|
|
|
|
Meşrubatçılar Derneği: Etil alkol doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur
Meşrubatçılar Derneği'hden (MEDER), sözkonusu iddialarla ilgili açıklama yapıldı. Etil alkol doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunduğuna işaret edilerek, şunlara işaret edildi:
"Yönetmelikte geçen ve kamuoyunda benimsendiği şekilde Derneğimize üye şirketler "alkolsüz içecekler" üretiyor. Etil alkol (ethanol) doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Zira, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermentasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda ethanol ortaya çıkar. Ayrıca, ekmek, yoğurt gibi maya içeren gıdalarda yine doğal olarak ethanol bulunur. Gıda ve içecek sektöründe kullanılan doğal aromaların bir çoğunda doğal olarak oluşmuş ethanol mevcut. Ortadoğu ülkelerinin de dahil olduğu bütün dünyadaki gıda regülasyonlarında ethanolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmekte."
Açıklamada, Tüketiciler Birliği Kayseri Şubesi tarafından açıklanan değerler kabul edilen limitlerin çok altında olduğuna işaret edilerek, ""ıda ve içeceklerin kimyasal içeriklerine bakıldığında, herhangi bir maddenin tamamen bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün değildir. Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır." denildi.
|