Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasının konserindeki bir parçada şeflik yapmasıyla ilgili olarak, ''Rahmi Bey bize söz verdi, Ekim ayında bekliyoruz'' dedi.
Borusan Holding'in yıllık kamuoyu bilgilendirme toplantısında konuşan Kocabıyık, 2007'ye girerken dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde bulunan temel konuların farklılığına işaret ederek, ''içe dönük'' gündem maddelerinin Türkiye'nin gerçekleri olduğunu ve yerel bir gündemle, küresel bir güç olunamayacağını söyledi.
Kocabıyık, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinerek, ''Bugün içe dönük tartışmalardan bizi kurtaracak, sorunlara akılcı çözümler üretilmesine katkı sağlayacak ve ülkeye bir vizyon oluşturmakta öncü olacak bir lidere gereksinimimiz vardır'' dedi.
Borusan'ı küresel ekonomiyle bütünleştirecek bir yönetim ve yatırım anlayışı içinde olduklarını ifade eden Kocabıyık, Türkiye'ye güvendiklerini, Türk ekonomisinin geleceğine yatırım yaptıklarını ve bugün de aynı anlayışla yeni, çok iddialı yatırımlara hazırlandıklarını kaydetti.
Kocabıyık, sorular üzerine, gelecekte çelik sektöründe Arcelor-Mittal gibi 2-3 tane şirket, tüm dünyada konsolidasyonlar oluşacağını belirterek, Borusan'ın gayrimenkul sektöründe olmayacağını söyledi.
Kocabıyık, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası şefliği için Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'a teklif götürüldüğü yönündeki bir soru üzerine, ''Rahmi Bey bize söz verdi, Ekim ayında bekliyoruz. Yardımın miktarı 25 bin avro. Çalışmalar henüz başlamadı. Eminim Rahmi Bey, çok kısa zamanda bu işi öğrenecektir'' diye konuştu.
FAALİYET GÖSTERİLEN SEKTÖRLERDEKİ HEDEFLER
Uğur, faaliyet gösterdikleri sektörlerin her biri için hedefler belirlediklerini, temel faaliyet alanlarının çelik kolundaki işler olduğunu belirterek, ''Çelik boruda hedefimiz, Avrupa'nın ana oyuncularından biri olmak. Yassı çelikte ise mevcut sınıfta Türkiye'nin en büyük üreticisi olmayı hedefliyoruz'' dedi.
Otomotivde, lüks alanda liderlik konumunu sürdürmeyi, ikinci elde, ilk iki oyuncudan biri olmayı öngördüklerini ve iş makinelerinde Caterpillar'ın ''örnek'' temsilcisi olarak Türkiye ile birlikte Kazakistan ve İran'da da hızlı bir şekilde büyümek istediklerini ifade eden Uğur, entegre lojistik hizmetlerinde en büyük oyunculardan biri olmayı stratejik hedef olarak belirlediklerini de kaydetti. Borusan'ın esas gündem maddesi ve hedefinin, sürdürülebilir karlı büyüme olduğunu, ekonomik krizin en ağırlaştığı 2001 yılından bu yana 4,5 kat büyüdüklerini, 2001-2006 yılları arasındaki 5 yılda ortalama her yıl yüzde 18'lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi.
''BÜTÜN İŞ ALANLARINDA HIZLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR''
Agah Uğur, bütün iş alanlarında hızlı büyümenin devam ettiğini belirterek, çelik boru ve yassı çelik işlerini içeren çelik faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 21 büyüdüğünü, bu alanda 2007'deki büyüme beklentilerinin ise yüzde 18'ler seviyesinde olduğunu bildirdi.
BMW/Mini, Land Rover, Caterpillar ve Agco temsilcilikleri ile ikinci el otomobil satış faaliyetlerini yürüttükleri distribütörlük işindeki büyüme hızlarının 2006'da yüzde 16 seviyesinde gerçekleştiğini, bu yıl da yüzde 22 seviyesindeki yüksek büyüme hızını korumayı öngördüklerini ifade eden Uğur, liman ve entegre lojistik işlerini içeren lojistik faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 23'ler seviyesinde büyüme kaydettiğini, 2007 yılı büyüme beklentisinin de bu seviyede olduğunu belirtti.
Yüksek büyüme hızıyla gelişmekte olan yeni işlerinin, kurumsal telekom operatörlüğü alanında faaliyet gösteren Borusan Telekom olduğunu vurgulayan Uğur, 2006 yılında yüzde 100 seviyesinde gerçekleşen ciro artışının, bu yıl yüzde 35'lik bir büyüme ile sürmesini öngördüklerini kaydetti. Uğur, bu yıl 165 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını ve bu miktarın içerisinde hiçbir şirket alımı olmadığını kaydetti. GRUBUN AKTİF TOPLAMI 1,6 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Agah Uğur, sürekli ve karlı büyümenin etkisiyle grubun finansal yapısının giderek güçlendiğini ifade ederek, ''Aktif toplamımız 1,6 milyar dolara ulaştı. 2007 yılında yatırımlar ile birlikte 1,8 milyar dolara ulaşacak'' dedi. Borusan Mannessman Boru'nun geçen yıl cirosunu yüzde 22 oranında artırdığını belirten Uğur, ''Şirketin dış pazarlardaki etkinliğini de AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki büyük boru ihalelerindeki başarılarımızla sürdürmek istiyoruz'' dedi.
Uğur, hat borusunda Bakü-Ceyhan'ı kazanmalarından sonra bölgedeki konumlarının değiştiğini ifade ederek, Arcelor-Mittal'le ortak oldukları Borçelik'in geçen yıl yüzde 19 oranında büyümeyi başardığını, önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak iç piyasaya yönelecek şirketin, bu yıl satış hacmini yüzde 13 seviyesinde artırmayı ve karlılıkta da önemli bir yükselme elde etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Borusan Otomotiv'in, büyümenin negatif olduğu binek oto pazarında BMW'nin lüks alandaki pazar payını artırarak liderliğini koruduğunu belirten Uğur, ''2007'de binek oto pazarında yine bir daralma yaşanacağını öngörüyoruz. Buna rağmen Borusan Otomotiv faaliyetlerinde rekabet gücü yüksek modellerimiz ve yeni tanıtımlar ile büyüme öngörüyoruz'' diye konuştu.
İkinci el pazarında zayıf bir yılı geride bırakmalarına karşın, 2007'de Otomax ile 7 bin adetin üzerinde açık artırma satışı hedeflediklerini kaydeden Uğur, 2006'da iş makineleri sektöründeki canlılığın devam etmesi ile, ciro bazında yüzde 23 oranında bir büyüme elde ettiklerini, bu artışta Kazakistan pazarındaki faaliyetlerinin katkısının büyük olduğunu, orta vadede İran pazarında da çok umutlu olduklarını söyledi.
Uğur, telekom ile ilgili olarak da ''Haksız rekabet koşullarıyla uğraşmaya devam ediyoruz. Telekom kurumunun bu konuda bizi dinlemeden, bizim rakamımıza bakmadan karar alıyor olması haksız rekabetin tipik bir örneğidir diye düşünüyoruz. Rekabet Kurulu maalesef görev üstlenmiyor. Şehir içi telefon konuşmalarının serbest bırakılmamasının nedeni nedir? Bilmiyoruz. Çaresizlik içinde bir durumdayız'' diye konuştu.
''(ENERJİDE) İŞ BİRLİĞİ YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ FİRMALAR VAR''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uğur, hangi iş kollarının kendilerine uygun ve uzun vadede cazip diye baktıklarında, yenilenebilir enerjinin bir numara olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Şu anda hidro santralleriyle ilgileniyoruz. Oradaki dengeleri görmeye çalışıyoruz. Yeni oluşan dengelerle 'ne yapabiliriz' araştırması içindeyiz. İş birliği yapmaya çalıştığımız birkaç firma var. Kendi başımıza bu işi yapma arzusunda olmayabiliriz. Çok küçük bir oyuncu olmayacağız, çok büyük bir oyuncu da olmayabiliriz tabi ki. Bu işin en büyük özelliği modüler büyüme imkanı var. En yakın hissettiğimiz ve çalışmalarını odakladığımız bir iş alanı.''
Uğur, Borçelik'in halka açılmasıyla ilgili planların ne aşamada olduğuna ilişkin bir soru üzerine, ''Vazgeçtik. Şirket için halka açılmamanın şu aşamada daha doğru olduğunu... Bu, geçen yılın başına kadar devam eden bir konuydu'' dedi.