Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.43, üretici fiyatları endeksi de (ÜFE) yüzde 0.95 arttı.
Enflasyonda iki aydır tek haneyi gören Türkiye, tekrar çift haneye geri döndü. Şubat itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 10.16, ÜFE'de yüzde 10.13 olarak gerçekleşti. Şubat ayında TÜFE artışı 0.43, ÜFE ise 0.95 oldu. TÜTÜNDE VERGİ ARTIŞI YANSIDI
TÜFE'deki aylık düşüşün giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki yüzde 6.47'lik gerilemeden kaynaklandı. Bu dönemde aynı zamanda eğlence ve kültürde yüzde 0.76, haberleşme fiyatlarında ise yüzde 0.09 düşüş yaşandı. Şubatta bir önceki aya kıyasla en yüksek fiyat artışı 2.51'le alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bu grupta tütüne yapılan maktu vergi artışı etkili oldu. Bu dönemde gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 1.60, mal ve hizmetler 1.20, ev eşyası yüzde 0.75, ulaştırma yüzde 0.67, lokanta ve oteller yüzde 0.62, konut yüzde 0.49, sağlık yüzde 0.45 ve eğitim yüzde 0.08 zamlandı.
YILIK
ARTIŞ EN ÇOK GIDADA
Yıllık bazda bakıldığında ise TÜFE şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10.16 arttı. Bu artışın sebebi gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki yüzde 13.70'lik fiyat artışından kaynaklandığı belirlendi. Yıllık bazda konut fiyatları yüzde 13.12, lokanta ve oteller yüzde 13.02, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11.10, eğlence ve kültür yüzde 10.03 arttı. Bu dönemde fiyatlar ev eşyasında yüzde 9.60, ulaştırmada yüzde 9.02, eğitimde yüzde 7.8, sağlık yüzde 7.72, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 2.90, giyim ve ayakkabıda 1.43 ve haberleşmede yüzde 1.30 arttı. Reuters'in anketine katılan banka ve aracı kurumdan uzmanın tahminlerine göre Şubat'ta tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0.35, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0.27 artacağı tahmin ediliyordu.
Analistler, beklentinin biraz üzerinde gelen Şubat enflasyonunun Merkez Bankası politikaları açısından önemli bir değişiklik yaratacağı görüşünde olmadıklarını, gözlerin telekom gibi yeni zamların endekste etkisini göstereceği Mart enflasyonuna çevrildiğini belirttiler. Finansbank Ekonomisti Demir: Mart ayına dikkat
"Bizim beklentimize paralel büyük ölçüde. ÜFE biraz piyasa beklentilerinin üzerinde, bu da büyük ihtimalle imalat sanayi fiyatlarından kaynaklanıyor. Merkez Bankası politikaları açısından çok önemli bir değişiklik yaratacağını tahmin etmiyorum. Uzun vadede hâlâ önemli riskler var enflasyon açısından. YTL'nin zayıflaması, hizmet sektöründeki katılık,bütçe rakamlarında faiz dışı harcamalarda görülen artış potansiyeli gibi riskleri göz önünde bulundurarak değişiklik yapmayacaktır.Yılın son çeyreğinde 75 baz puan tahminimizi koruyoruz. Mart ayında daha yüksek enflasyon muhtemel. Telekom fiyat ayarlamaları, tütün zammı, akaryakıt zamları Mart'ta yüzde 1 ve bekli üstünde artışa neden olabilir,piyasaların buna hazırlıklı olması gerekir."
Fortis Başekonomisti Bürümcekçi: Görünüm fazla değişmez
"Gıda normal gelmiş ama giyim geçen seneki kadar bile düşmemiş. Bu nedenle aylardır düşen ve Merkez Bankası'nın dikkate aldığı çekirdek H endeksi de bu ay yükselmiş. Görünümü fazla değiştirmez.
Finans Yatırım Ekonomisti Tokalı: Revizyona neden olabilir
"Ocak'tan sonra gıdada düzeltme bekliyorduk demek ki Türkiye genelinde bu düzeltme olmamış görünüyor. Şubat verileriyle biz zaten Merkez Bankası'nın orta vadeli görüşünü değiştirmeyeceğini tahmin ediyorduk. Asıl eğilimin Nisan sonundan itibaren ortaya çıkmasını bekliyorduk. Bu veriler şimdi piyasanın yılsonu enflasyon tahminlerinde revizyona neden olabilir."