Tekrar görülen kuş gribine rağmen tüketimin yükselmeye devam ettiği piliç etine bir ayda iki zam geldi, bütün pilicin fabrika çıkış fiyatı KDV hariç 2,425 YTL'ye, raf fiyatı 4.5 YTL'ye ulaştı.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, 2006 yılında çok zor dönem yaşayan kanatlı sektörünün 2007 yılında daha iyi bir sezon geçirdiğini belirtti.
Kuş Gribi nedeniyle geçen yıl bir çok fabrikanın üretimini durdurduğunu, 100 bin tona varan stokların oluştuğunu ifade eden Abalıoğlu, bu süreçte dondurulan ürünlerin yüzde 25-30 düşük fiyatlarla eritildiğini belirtti.
Bu
yıl tekrar görülen Kuş Gribinin hiç bir firmada tedirginliğe neden olmadığını ifade eden Abalıoğlu, şu bilgileri verdi:
''Geçen yıl fabrikalar damızlık hayvan alımını azalttığı için, takip eden 6 ayda üretim miktarı düştü. Ancak talep yükselmeye başladı. Firmalar geçen yılın stoklarını eritti, artan talep üreticiye nefes aldırdı. Bu yıl tekrar görülen Kuş gribine rağmen üretimin talebi karşılayamaması ve hammadde fiyatlarının artışı, piliç fiyatlarının tırmanmasına neden oldu. Son 1 ayda piliç etinin fabrika çıkış fiyatlarına iki kez zam geldi. Kurban Bayramı öncesi KDV hariç kilogramı 1.8 YTL olan bütün piliç, zamlarla 2,425 YTL'ye kadar yükseldi. Fiyatlara tekrar zam bekleniyor, 2,600 YTL'ye çıkabileceği tahmin ediliyor. Ancak piliç fiyatları mevcut piyasa şartlarında en fazla 3 YTL'ye ulaşır. Bu da raf fiyatının en fazla 5-6 milyon YTL'ye ulaşabileceğini gösteriyor.''
MISIR YAKIT OLUNCA
Abalıoğlu, fiyatlardaki artışta mısır, soya fasulyesi gibi hammadde fiyatlarındaki artışın da etkili olduğunu ifade etti. En büyük mısır üreticisi ABD'nin üretimini yakıt ve etanol üretimine kaydırmaya başladığını, dünya fiyatlarının son dönemde yüzde 50 oranında arttığını kaydeden Abalıoğlu, yaşanan kuraklık nedeniyle üretimin daha da düşmesinin beklendiğini ifade etti.
Abalıoğlu, geçen yıl yaşanan kuş gribi sonrası sıkı önlemler alınmasına rağmen denetim konusunda eksiklikler görüldüğünü ifade etti. Bazı tesislerin halen çıkma tavukları piyasaya sürdüğünü ve bu tavukların tehlike oluşturmaya devam ettiğini ileri süren Abalıoğlu, açıkta satış konusunda bazı illerin sıkı denetim uygularken bir çok ilde semt pazarlarında açıkta satışın devam ettiğini belirtti.
Sektörün durumunu da değerlendiren Abalıoğlu, üretim tesisine yatırım yapmayan firmaların sektörden çekilmek zorunda kaldığına dikkati çekti. Ömür markasıyla sektöre giren Sabancı Grubu'nun bir süre önce sektörden çekildiğini kaydeden Abalıoğlu, ''Sektörde 20 firma var. Bunlardan 10'u pazarın yüzde 80-85'ine sahip. Maliyet odaklı çalışan, kapasite artırmaya devam eden firmalar varlığını sürdürecek. Planlamanın çok zor olduğu bu sektörde tutunmak çok zor.''
''TÜKETİCİ AMBALAJA ALIŞAMADI''
Piliç eti perakende satıcıları da son dönemde fabrika çıkış fiyatlarına zamlar geldiğini ancak bunu tüketiciye yansıtamadıklarını belirtiyor.
Kemeraltı Çarşısı Havra Sokağı'nda faaliyet gösteren Efes Tavukçuluk'un sahibi Yüksel Akbaş, piliç etinin belli parçalarını gelen zamlara rağmen yaklaşık 3 yıldır aynı fiyata sattığını söyledi.
Geçen yıl yaşanan kuş gribi olayı sonrası biriken stokların semt pazarlarında eritildiğini savunan Akbaş, çok düşük fiyatlara verilen stok ürünlerinin bitmesiyle birlikte zamların gelmeye başladığına dikkati çekti.
Kuş gribi sonrası ambalajlı ürün satışının zorunlu kılındığını, açıkta ürün satanlara yüksek cezalar verildiğini aktaran Akbaş, tüketicinin ise ambalajlı ürüne ısınamadığını savundu.
Piliç eti almak isteyen tüketicinin ürünün tazeliğini görmek istediğini, ambalajın içindeki ürünün tazeliğine güvenmediğini savunan Akbaş, ''Bir çok perakendeci zor durumda. Çünkü onlar da ambalajlı mal satmak istiyor ancak vatandaş kapalı mal istemiyor'' dedi.
Marketlerde ambalajlı bütün pilicin kilogramı 3,80 YTL ile 4,5 YTL arasında satışa sunulurken ambalajsız olarak satılan ürünlerin fiyatları 3,250 YTL'den başlıyor.