Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıdada KDV indiriminin kapsamının dar tutulmasının sektörde büyük hayal kırıklığı yaratacağını kaydetti.
Kopuz, yazılı açıklamasında geçtiğimiz 1 yıl içinde konuyu sık sık hükümetin gündemine sunduklarını belirterek, gıdada KDV indiriminin tüketicinin hayat standardını yükseltecek bir gelişme olacağını söylediğini belirtti.
Konuyla ilgili çalışmalarını maliye ile tarım bakanlıklarına sunduklarını ve konuyla ilgili hükümetin attığı adımları yakından takip ettiklerini vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:
''Diğer
sektörlerden farklı olarak gıda sektöründe ambalajlı gıda tüketiminin artırılması her şeyden önce halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasının en temel unsurudur. Bu nedenle uygulanacak politikalarda ambalajlı her türlü gıda mamulünün üzerindeki vergi yükünün minimuma indirilmesi en temel beklentidir. Bu indirim kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacaktır. İlk etapta belli bir vergi kaybı yaşanacak gibi görünse de orta ve uzun vadede kayıt dışında olan firmaları büyük oranda kayıt altına alacağı için devlet bütçesine ve mali tabloya da artı değer olarak yansıyacaktır.''
Kopuz, bu doğrultuda yapılacak çalışmayla gıda sektöründe kayıt dışı ekonominin ve merdiven altı üretimin engellenmesi yolunda büyük bir adım atılmış olacağını ifade etti.
Açıklamada, üretici ve sanayici açısından KDV oranlarının büyük karışıklıklara yol açtığının da altını çizen Şemsi Kopuz, ''Narı alıyorsunuz yüzde 1, suyunu sıkıyorsunuz yüzde 8, donduruyorsunuz yüzde 18. Pirinci soyuyorsunuz yüzde 8, kabuğuyla satıyorsunuz yüzde 18. Bu örneklere birçok yenisi eklenebilir'' açıklamasını yaptı.
Rakamların üretici ve sanayicinin kafasını karıştırdığını, işlerini zorlaştırdığını belirten Kopuz, şunları kaydetti:
''Biz öncelikle üretici olarak bu oranların makul bir seviyeye çekilip daha basit bir hale getirilmesini talep ediyoruz. Tüketicimiz için ise bebeklerinin karınlarını daha ucuza doyurmalarını, sabah çaylarını daha uygun fiyata yudumlamalarını istiyoruz.