Dr. Yasemin Fatih Amato: Dudak cildi hassastır
Ağzımız ve dudaklarımız, tüm estetik ve kozmetik kaygılarımızda başrol oynar. Dudak cildi hassas bir cilttir. Bünyemiz zayıf düşünce dudaklarımız hemen etkilenir. En güzel makyaj teknikleri bile anlamını kaybeder. Bu yüzden uçuklar, aftlar, dudak kenarında oluşan çatlamalar, kuruluk ve kabuklanma gibi sorunları ciddiye almalıyız. En sık rastlanan ağız yaraları uçuk ve aft'tır. Nedenleri ve tedavileri çok farklı olduğundan doğru teşhis konulması önemlidir.
Uçuklar Uçuklar sıklıkla dudaklarda görülen, içi sıvı dolu kabarcıklara verilen genel bir isimdir. Uçuk çıkmadan birkaç gün önce kaşıntı ve ağrı başlar. Dudağın kenarında ufak bir yara belirir. Bu kabarcık, patlayarak kabuk bağlar. Bu süreç 7-10 gün kadar sürer. Uçuk, bir çeşit virüsün aktif duruma geçmesiyle oluşur. Virüs, o bölgedeki sinir düğümüne yerleşir. Vücudun zayıf düştüğü anlarda tekrar çoğalır. Stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler ve güneş ışığıyla da tetiklenir. Uçuk ve uçuk yarasının kabuğuyla oynanmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalı ve gözler ellenmemelidir. Bebekler, çocuklar ve başka kişiler öpülmemelidir. Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak ve kaşık gibi eşyalar ayrılmalı... Aft; dil, damak, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeysel ülserdir. Oldukça ağrılıdır. En fazla 14 gün sürer. Nedeni bir bakteri veya virüs olmadığı için bulaşıcı değildir. Aft, yılda 1-2 kereden daha sık tekrar ediyorsa nedenini araştırmak ve bazı hastalıklardan kuşkulanmak gerekir.
AFT'ın
nedenleri Aftın önde gelen nedenleri arasında; stres, travma ve asitli yiyecekleri sayabiliriz. Ayrıca vücuttaki demir eksikliği de afta zemin hazırlar. B12 vitamini, folik asit ve çinko eksikliği, diş travmaları, bazen adet öncesi sendromu, ağız içi antiseptiklerin sık kullanımı, diabet, alerjik ve toksik reaksiyonlar, direnci düşüren hastalıklar ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar aft oluşumunu tetikler.
Kurutmayın Dudak kuruluğu, çatlaması ve kabuklanması sık sık başımıza gelir. Dudak kuruluğunu önlemek için; dudakları yalamamak, gece gündüz nemli tutmak, güneşten koruma faktörü içeren rujlar sürmek, soğuktan ve kuru havadan sakınmak gerekir. Dudaklardaki çatlaklar, bazen derinleşebilir ve iyileşmeyen yaralara dönüşebilirler. Bu durumda muhakkak doktora görünmek gerekir. Çünkü özellikle sigara içenlerde ve güneşe fazla maruz kalanlarda dudak kanserleri, bir türlü iyileşmeyen kuruluk ve çatlaklar şeklinde başlar.
|