Sanayisi KOBİ ölçeğini aşamayan, ticarette de eski günlerini arayan Trabzon'un ekonomisi Trabzonspor'un başarısına endeksli bir yapı sergiliyor. Takım kazandıkça kentte canlılık yaşanıyor.
SABAH Anadolu olarak bu hafta Trabzon'daydık. Siyasi cinayetlerle adı bugünlerde gündeme gelen Trabzon'dan izlenimim, şimdiye kadar bu çalışma için ziyaret ettiğim 9 ilden çok farklı oldu. Diğer kentlerde tarım, hayvancılık, turizm, sanayi gibi sektörlerle kalkınma çabaları öne çıkarken, bu şehirde futbol konuşuluyor. Trabzonspor bu kentin herşeyi haline gelmiş. Bu, hem moral değerleri açısından hem de kent ekonomisine olan çok ciddi katkısı nedeniyle böyle. Kulübün bütçesiyle ilk 5 büyük kuruluş arasında bulunduğunu belirten Trabzonspor Asbaşkanı Haşim Sayitoğlu, Trabzon'da sporun kent ekonomisine katkısının çok büyük olduğunu vurgulayarak, "Bu sadece Trabzonspor'a bağlı değil. 140'a yakın amatör kulüp var. 74'ü futbolla ilgili. Yaklaşık 5 bin aileye sporun direkt-endirekt katkısı var. Nüfusa oranla en fazla amatör müsabaka oynanan il Trabzon'dur" dedi.
EKONOMİYE KATKISI ORTADA Sayitoğlu, sporda da ana lokomotifin Trabzonspor olduğunu vurgularken, şunları söyledi: "Önemli müsabakalarda, il dışından çok fazla insan maça geliyor. Restorana gidiyor, otelinde kalıyor, dolmuşuna biniyor, mağazalardan alışveriş yapıyor. Bir şekilde yastık altında duran para hareketleniyor. Haftasonu güzel bir müsabaka olunca köyünde durmuyor, çarşıya iniyor, Trabzonspor maçına geliyor. Köyünde dursa belki parayıharcamayacak; ama köftecide, statta 50 YTL harcıyor. Bu, kentin ekonomisine büyük katkı. Sıcak paranın dönüşümünü sağlıyor. Tabii Trabzonspor başarılı olursa seyirci 7-8 binden 20 binlere çıkıyor. 7-8 binin 50 ile çarpımı ile 20 binin çarpımı basit bir matematik hesabıdır. Trabzonspor'un kente ekonomik katkısı göz ardı edilemez." Takımın başarısızlığının ise ekonomiyi olumsuz etkilediğini kabul eden Sayitoğlu, "Öyle eyvah denilecek tarzda değil ama ekonomiye kaybı sözkonusu" ifadesini kullandı.
KENTİN BACASIZ SANAYİSİ Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Trabzon Şube Başkanı İlhan Öksüz, Trabzonspor'un kent için bacasız sanayi olduğunu ifade ederek, şöyle diyor: "Kulüpte 135 kişi çalışıyor. Personel gideri 6 milyon YTL. Bütçesi 50-60 milyon dolar. Kent ekonomisine en büyük katkıyı Trabzonspor yapıyor. Önemli maçlarda kent tıklım tıklım doluyor. Trabzon'u ayakta tutuyor. Takım iyiye gittikçe 20 bin kişi maça gidiyor. Yerel gazetelerin sayfaları ve okuru bile artıyor. Trabzonspor yenilirse insanlar sinirli, aileler gergin olur. Kadınları da böyledir." Trabzon Belediye Başkanı M.Volkan Canalioğlu da, "Trabzonspor, kentin lokomotifi. Yurtdışında tanıtımını sağlıyor. Avrupa kupalarına çıktığında kentte çok önemli bir canlılık yaşanıyor" diyor.