'Tarım Bakanı Mehdi Eker evde kaçak çay demlendiğini söyledi'
ÇAYSİAD Başkanı Üstün, Bakan Eker'in evde ağabeyi için Türk çayı, ablası için kaçak çay demlendiğini söylediğini bildirdi.
Karadeniz'in ekonomisinde iki temel ürün fındık ve çaydır. Türkiye, yaklaşık 767 bin dekar alanda üretim ve 200 bin ton tüketimle dünya çay pazarında 5'inci sırada yer alıyor. Sektörde Çaykur'a ait 46, özel sektöre ait 230 civarında çay işleme fabrikası bulunuyor.
BEDAVA ÇAY DAĞITILSIN Sektörün en büyük sorunu ise kaçak çay. Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİ- AD) Başkanı Rahmi Üstün, 40 bin ton civarında çayın, evrakta tahrifat yapılarak yurda kaçak olarak ülkeye sokulduğunu söyledi. Bunun yaklaşık 120 milyon dolar vergi kaybına yolaçtığını belirten Üstün'ün verdiği rakam, Güneydoğu'da içilen kaçak çay miktarını içermiyor. Bölgede tüketilen kaçak çay miktarını 20 bin ton olarak açıklayan Üstün, Güneydoğu'daki insanların damak tadını değiştirebilmek, Türk çayına alıştırabilmek için, okullar vasıtasıyla her öğrenciye bir kilo çayın bedava verilmesini öneriyor. Üstün, bu suretle bölgedeki kaçak çay pazarını 10 yıl içinde Türk çayı lehine çevrilebileceği görüşünü dile getiriyor. Rahmi Üstün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in kaçak çayın evinde bile demlendiğini açıkladığını söyledi. Üstün'ün verdiği bilgiye göre, Eker 2006 yaş çay fiyatını Rize'de açıklamaya geldiğinde basına kapalı toplantı yapıldı. Toplantıda Bakan'ın kaçak çayın belgesini sorduğunu belirten Rahmi Üstün, "Kaçak çay konusunu kendisine anlatıp Güneydoğu'daki vatandaşın alışkanlığından söz edince şunu söyledi; 'Benim bir ağabeyim var, Türk çayından başka çay içmez. Bir ablam var, kaçak çaydan başka çay içmez. Benim eve geldiklerinde iki çay demleniyor, birinde Türk çayı birinde kaçak çay" dedi.