Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kamu işçileriyle yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin önümüzdeki iki yılı kapsayacak olması nedeniyle ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenmesinin, uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedefe yakınsaması açısından önemli olduğunu söyledi.
Yılmaz, Enflasyon Raporunu açıkladığı basın toplantısında, asgari ücrete 2007 yılının ilk yarısı için yüzde 6, ikinci yarısı için ise yüzde 4 oranında zam yapıldığını, 2007 yılının ilk yarısında tamamlanması beklenen kamu işçileriyle yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde, önümüzdeki iki yılın ücret artışlarının belirleneceğini hatırlattı.
Kamu
ücret ayarlamalarının enflasyon beklentilerini ve özel sektör ücret artışlarını etkileyebildiğini belirten Yılmaz, ''bu bağlamda, kamu işçileriyle yapılacak toplu iş görüşmelerinin önümüzdeki iki yılı kapsayacak olması nedeniyle ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenmesi, uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedefe yakınsaması açısından önemlidir'' dedi.
Yılmaz, önümüzdeki dönemde, canlı dış talebin, kısmi verimlilik artışlarının, iç talepteki yavaşlamanın ve enerji fiyatlarındaki istikrarlı seyrin dış ticaret açığındaki yavaşlamayı desteklemesinin beklendiğini, AB'de ekonomik faaliyetteki canlılık ve avronun dolar karşısında değer kazanmasının bu beklentiyi güçlendirdiğini söyledi.
''KREDİLER YAKINDAN İZLENMEKTEDİR''
Kredilerin, hane halkının tüketim eğilimini ve firmaların yatırım taleplerini göstermesi açısından yakından izlendiğini kaydeden Yılmaz, Merkez Bankası'nın, ayrıca, bankacılık sisteminde yaşanan gelişmeleri, enflasyon hedeflemesi ve finansal istikrar açısından yakından takip etmeye devam edeceğini bildirdi.
Kasım ayı sonu itibarıyla bütçe gelişmeleri değerlendirildiğinde, 2006 yılının, merkezi yönetim bütçe hedeflerinin tutturulması açısından başarılı bir yıl olduğunun görüldüğünü ifade eden Yılmaz şöyle devam etti:
''Söz konusu olumlu performans, temelde vergi ve vergi dışı gelirlerdeki, kısmen geçici veya bir sefere mahsus etkenlere bağlı olan artışlar sayesinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan, 2007 yılı merkezi yönetim bütçe hedefleri incelendiğinde, gelir artış projeksiyonunun enflasyon hedefi ve büyüme tahmini ile uyumlu bir oranda yapıldığı, ancak harcamalardaki artışın bu oranın üzerinde olduğu gözlenmektedir. Bu çerçevede, 2007 yılında maliye politikasının enflasyon düşüşüne yaptığı katkının önceki yıllara kıyasla daha sınırlı düzeyde kalacağı düşünülmektedir. Geçmiş yıllarda kamu maliyesinde sağlanan disiplin, enflasyonun tek haneli rakamlara inmesine önemli oranda katkı sağlamıştır. Enflasyonun orta vadeli hedeflere ulaşmasında mali disiplin ve yapısal reformların devamının her zamanki önemini koruduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.''
ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ SÜRECİ DEVAM EDECEK
Yılmaz, para politikasının sıkı duruşuyla, talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin, 2006 yılının son çeyreği ve 2007 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş sürecine katkıda bulunabilecek bir diğer gelişmenin, arz yönlü şokların oluşturduğu yüksek baz etkisinin ortadan kalkması olacağını dile getiren Yılmaz, ''enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki gevşeme, gıda fiyatlarının normal eğilimlerine dönmesi ve 2006 yılında yaşanan döviz kuru şokunun fiyatlar üzerindeki etkisinin zayıflaması gibi unsurlar, özellikle 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yıllık enflasyonda önemli bir düşüşe yol açabilecektir.''