Bakan Babacan, Türkiye'nin ekonomide liberalleşmesinin kapalı sistemden yıllarca nemalanan çevrelerde panik yarattığını kaydederek "Ellerindeki gücü yitirme riskiyle feryat ediyorlar" dedi.
Devlet Bakanı Ali Babacan'ın 6. Davos seferiydi bu yılki. Hotel Derby'nin lobisinde yorgun, bir o kadar da memnun bir bakan vardı karşımda. Davos'da Goldman Sachs'dan Peter Sutherland, Citigroup'dan Michael Klein, UBS'den Phill Gramm, IIF'den Charles Dallara, IMF'den John Lipsky ve Avrupa Komisyonu'ndan Neelie Kroes gibi isimlerle yaptığı ikili temaslardan edindiği izlenimlerin son derece olumlu olduğunu dile getirdi. "Nereden nereye" diye başladı Babacan. "6 yıl önce 2002 Davos Zirvesi'nde farklı psikoloji ve endişeler vardı hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündeminde. Ağustos 2001'de partiyi kurmuştuk. 11 Eylül saldırıları, Türkiye'deki seçim ve rejim tartışmaları gündemi meşgul ederken biz daha çok iş başına gelirsek ne olur endişelerine cevap vermek durumunda kalmıştık o zaman"
DOĞUŞ-GE
ORTAKLIĞI Babacan mağrur bir ifadeyle icraatlarını gerçekleştirmiş, sözlerini tutmuş bir Türkiye olduğuna dikkat çekiyor. Bu yıl ise yabancıların AKP seçimi kaybederse endişesi taşıdığını söylüyor, "Yaptıklarımızın devam edip etmeyeceğinin teminatını bekliyor bu sefer uluslararası kamuoyu" diyor. Babacan kısa vadeli fırsatçı politikaların Türkiye ekseninde geri teptiğinin artık farkındalar diyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Dünya Ekonomik Forumu yöneticisi Victor Halberstad'la beraber katıldığı Davos paneline atıfta bulunarak "Doğuş Grubu'nun GE ile yaptığı ortaklık Türkiye'nin istikrarına olan güvenin önemli göstergelerinden biridir" diyor Bakan Babacan.
GÜCÜ YİTİRENLERİN FERYADI Dünyanın zirvesinin küresel bir gündemle toplandığı Davos'da Babacan'la Türkiye'nin iç gündemiyle dünyayı meşgul eden gündemin neden farklılıklar gösterdiği üzerine konuşuyoruz. Babacan, son yıllarda Türkiye'nin demokratikleşme, ekonomisindeki liberalleşme ve siyasetinde şeffaflaşma olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor Davos'ta "Bu süreçte yıllarca Türkiye'nin kapalı sisteminden nemalanan çevreler panikliyor, gündemi başka noktalara taşımaya çalışıyor. Ellerinde tuttukları gücü kaybetme hissiyle feryat ediyorlar" diyor. Babacan yabancıların Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yoğun bir merakı olduğunu dile getirdi sohbetimizde. Cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla ilgili soruma "Türkiye'de şeffaflaşan bir siyaset anlayışı ve son derece bilinçli bir millet iradesi var. O iradenin seçtiği Cumhurbaşkanından kimse korkmamalı" cevabını veriyor. Babacan, aslında uluslararası kamuoyunun rejim tartışmalarıyla değil, istikrarın ve reformların devam edip etmeyeceği endişesiyle bu sorunun cevabını merak ettiklerini düşünüyor.