|
|
|
|
|
Davos'ta yatırımcılar Türkiye için iyimser
Davos zirvesine katılan uluslararası yatırım bankaları, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden iyimser olduklarını vurguladılar.
Davos'ta yayınlanan kurumsal yatırım konusundaki yayın organına görüşlerini ifade eden yabancı yatırımcılar, Türkiye ekonomisinde son 4 yılda yaşanan olumlu gelişmelerin, bu yıl da devam edebileceği görüşünde.
Deutsche Bank, JP Morgan, Lehman Brothers, UBS gibi yatırım bankaları yetkilileri, Türkiye'nin, önceki yıllarda uyguladığı ekonomik programı bu yıl da sürdürmesi gerektiğinin bilincinde olduğunu ifade ettiler.
SOSYAL
GÜVENLİK REFORMU
Yatırım bankalarını en çok kaygılandıran konu ise sosyal güvenlik reformundaki muhtemel bir gecikme olarak dikkat çekiyor. Yatırım bankalarına göre, bu yıl enerji, bankacılık gibi alanlarda yabancı sermaye yatırımları artarak devam edecek.
GELECEK NESİL NASIL OLACAK?
Bu arada Davos Zirvesine katılan liderler, gelecek nesilin, bugünden daha çok refah içinde, ancak bugünden daha az güvenli bir ortamda yaşayacağı görüşünde.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan ve Davos'a katılan tüm liderleri kapsayan ankete göre, liderlerin yüzde 65'i, gelecek nesilin, şimdikinden çok daha rahat bir ekonomik ortamda refah içinde yaşayacağı görüşünde birleşti.
Liderlerin yüzde 61'i ise dünyanın her geçen gün daha güvensiz bir hale geldiğini vurgulayarak, gelecek nesilin daha az güvenli bir dünyada yaşayacağını ifade ettiler.
Liderler, ülkelerin ekonomik büyümesinin artış göstereceğini, refahın toplum katmanları arasında daha adil dağılacağını vurguladı.
ÇEVRE BİLİNCİ ARTIYOR..
Öte yandan dünya liderleri arasında, geçen yıldan bu yana değişiklik gösteren bir konu da, çevre bilincinin güçlenmesi. Çevrenin korunması konusuna odaklanan lider oranı geçen yıl yüzde 9 düzeyinde iken, artan küresel çevre sorunları nedeniyle, Davos'a katılan liderlerin yüzde 20'si, çevrenin korunmasını birinci öncelik olarak açıkladılar.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE...
Davos Zirvesinde bu yıl dikkat çeken bir başka konu ise rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele olarak öne çıkıyor.
Zirvede, yolsuzluk ve rüşvetin, gelişmenin önündeki en büyük engellerden biri olduğu belirtilirken, bu konuda, özellikle az gelişmiş ülkelerin daha da bilinçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Bazı uzmanlar ise yolsuzluk ve rüşvetin, sadece az gelişmiş ülkelerde değil, Avrupa Birliği'ne yeni üye olan eski Doğu Bloku ülkelerinde halen devam ettiğini belirterek, kurumsal olarak, yolsuzluklara karşı yeniden yapılanmanın önemine işaret ettiler.
|