|
|
|
|
|
Davos Zirvesi'nde neler görüşülecek
Dünya Ekonomik Forumu'nun ''Davos Zirvesi'' olarak da bilinen yıllık toplantıları, İsviçre'nin Davos kasabasında başladı.
Davos'ta 28 Ocak tarihine kadar sürece olan toplantılarda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan temsil edecek.
Dünya Ekonomik Forumu toplantıları, devlet adamları, uluslararası iş ve finans çevrelerinin üst düzey yöneticileri, akademisyenler, basın-yayın kuruluşları ve sivil toplum örgütleri mensuplarını biraraya getiren, ekonomik ve ticari konuların görüşüldüğü önemli bir etkinlik durumunda. Bu yıl düzenlenen toplantıya 90 ülkeden yaklaşık 2 bin 400 kişi katılıyor. Dışişleri
Bakanı Gül, Davos'ta, Türkiye'nin siyasi geleceği, Irak ve Ortadoğu'nun geleceği konularının işleneceği toplantılara katılacak. Abdullah Gül'ün, Davos'ta iki temaslarda da bulunması bekleniyor.
Devlet Bakanı Ali Babacan da, Davos'ta ağırlıklı olarak, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye ekonomisi, AB'nin geleceği ve küresel ekonomi konularındaki toplantılara katılacak. Babacan'ın da Davos'ta ikili görüşmelerde bulunacağı belirtiliyor.
ZİRVEDE KONUŞULACAK KONULAR
Davos Zirvesi'nin bu yılki ana teması ''Küresel Gündemi Biçimlendirmek - Değişen Güç Dengesi'' olarak belirlendi.
Zirve'de, 2007 yılını şekillendirecek genel gündem konuları belirlenirken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yükselen piyasaların, değişen güç dengesi içindeki konumları ele alınacak. Küresel güç dengesinin, coğrafi, siyasi ve ekonomik olarak değişim gösterdiği belirtilirken, özellikle bu yıldan başlayarak, küresel gündemin, bu değişen güç dengesi çerçevesinde şekilleneceği belirtiliyor.
Zirve çerçevesindeki toplantılarda, ''Yeni ekonomik ilişkiler'', ''teknoloji ve toplum'', ''yeni jeopolitik içindeki yeni yükümlülükler'' gibi konular tartışılacak. Zirve çerçevesinde, ''küresel sağlık iniyisatifi'', ''Felaketlere yardım kaynağı aktarımı şebekesi'', ''insani yardım iniyisatifi'', ''?küresel eğitim inisiyatifi'', ''küresel risk'' gibi çalışma grupları da yer alıyor.
Zirve'de, iklim değişiklikleri de ele alınacak. Küresel iklim değişikliklerine karşı alınacak önlemlerin ele alınacağı Zirve'de, ülkelerin bu konuda ne yapabilecekleri de tartışılacak.
Davos Zirvesi'ne bu yıl, 2 bin 500 kişiye yakın bir katılımcı iştirak ediyor. Bu katılımcıların 211'i dünyaca tanınan kişilerden meydana gelirken, Zirve'ye, 24 devlet başkanı veya hükümet başkanı, 85 bakan, 24 büyükelçi, 58 uluslararası kuruluş başkanı, 482 sivil toplum temsilcisi, dünyanın önde gelen 13 sendika lideri, 161 akademisyen ve 270 medya temsilcisi ile 22 dini lider yer alıyor. Bir başka dikkat çeken nokta ise 800'den fazla üst yöneticinin (CEO) yer aldığı zirveye, dünyanın önde gelen 100 şirketinin 73 CEO'su katılıyor.
Ajanslar
|