'Önce AB emeklisi çekilecek dev fonlar ardından gelecek'
Dışişleri Bakanı Gül, DEİK'in konsey başkanlarına, dev yatırım fonlarını çekmek için AB vatandaşı emeklilerin Türkiye'ye yerleşmesini kolaylaştıracak düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Hükümet, AB'den özellikle emeklilik fonlarını ve sigorta şirketlerini Türkiye'ye yatırıma çekmek için yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bu amaçla AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının emekli olduktan sonra Türkiye'ye yerleşebilmelerini kolaylaştıracak yasal düzenlemeler hazılığı yapıldığı bildirildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'ni (DEİK) oluşturan 74 iş konseyinin başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantının basına kapalı bölümünde iki saat boyunca konsey başkanlarının sorularını ve istekleri dinleyen Gül, dış ekonomik ilişkiler anlamında yapılacakları anlattı. 74 başkandan yaklaşık 50'sinin soru sorduğu Gül, edinilen bilgiye göre AB ülkesi vatandaşı emeklilerin Türkiye'ye daha rahat yerleşmelerini sağlayacak mevzuat değişikliği üzerinde bakanlıklar arası çalışmalar yapıldığını söyledi. Büyük kaynaklara sahip AB emeklilik fonları ile sigorta şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapmasına büyük önem verdiklerini konsey başkanlarına anlatan Gül'ün "Türkiye'ye yerleşen AB vatandaşı emekli sayısı artarsa, yatırıma gelmeleri de kolaylaşır. Bu konuyla ilgili bazı sigorta şirketleriyle de görüştük. Çalışmalarımız devam ediyor" dediği öğrenildi. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde mevcut durumun bir süre daha devam edeceğini ama üyelik çalışmalarına aynen devam edeceklerini anlatan Gül'ün iş konseyi başkanlarına verdiği mesajlar şöyle:
ATİNA
OLUMLU DEĞİL * AB sürecinde Yunanistan, çok olumlu davranmadı. İlişkilerde geriye gitme söz konusu değil.
* Irak'ta gösteriş maiyetinde işyapılmaz. Hesaplı adımlar atılmalı. Bizim için ekonomik önemi de büyük. Irak'ta yatırım ve ticaret en fazla zaman ayırdığımız konular arasında.
* İran ekonomik anlamda da önemli. Orta Asya ülkelerine gitmek için her yıl 70 bin TIR, İran'a geçiyor. ABD ile İran arasındaki sorunun barışçıl çözümü için çalışıyoruz.
* Ermeni meselesi şu anda bizi en çok kaygılandıran konu. Dünya kamuoyunun aleyhte olan algılamasını çevirebilmek için olağan dışı birşeyler yapmamız gerekiyor.
* Bulgaristan'ın AB'ye üye olmasından sonra yaşanan vize sorunu için temaslarımız devam ediyor. Çok girişli vize verilmesi üzerinde çalışılıyor.
* Türk pasaportu Orta Asya'da önemli. Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu'nda bir İngiliz işadamının bu ülkelerde işlerini kolaylaştırdığı için Türk pasaportu aldığını ve bölgeye bununla gittiğini söylediğini anlattı.
* Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne işlerlik kazandırmak için gündemde bir yasa var. Bu yasanın Meclis'ten bir an önce geçmesi için çalışıyoruz.
* Kazakistan ve Azerbaycan, bizden Kars-Tiflis demiryolu için sürekli talepte bulunuyor. Bu hat için çalışıyoruz.
* AB'yle ilgili iş konseylerinin görüşlerinden süreçte yararlanacağız.