Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji özelleştirmesinin ertelenmesi nedeniyle yapılan tartışmalara yanıt verirken, "Özelleştirmeye karşı olsam TEDAŞ'ı vermezdim" dedi.
Özelleştirme öncesi yapılması gereken yatırımların, kabloları yeraltına almaktan ibaret olmadığını, çok daha geniş kapsamlı tutulacağını kaydeden Güler, "Biz TEDAŞ'ı (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) neredeyse üç yıl önce verdik, o zaman da çok kısa zamanda özelleştirilecek diye verdik" diyerek, TEDAŞ'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) alınıp Enerji Bakanlığı'na iade edilmesini beklediğinin sinyalini verdi.
Güler,
enerji özelleştirmesiyle ilgili tartışmaları değerlendirdi. Elektrik dağıtımında altyapı yatırımlarının gerekliliğinin öteden beri konuşulduğunu anlatan Güler, "Kabloların yeraltına alınması, aynı zamanda elektrik altyapısının güçlendirilmesi çok önemli. Başbakanımız da modern şehirciliğe çok önem veriyor. Bundan dolayı böyle bir karar alındı" dedi. BENİM YAPTIĞIM ÖZELLEŞTİRME DEĞİL Mİ
Kendisi için yapılan, "Enerji özelleştirmesine karşıydı, engel oldu" eleştirilerini yanıtlayan Güler, "Bu değerlendirme çok yanlış olur. Çünkü eğer öyle olsaydı 2004 Nisanında bu kararı uygulamazdık. Yani TEDAŞ'ı vermezdim. Biz bunu nerdeyse üç yıl önce verdik. O zaman da çok kısa zamanda özelleştirilecek diye verdik. Her konuda da destek olduk. Bizim için böyle bir değerlendirmenin yapılması uygun değil" diye konuştu. Enerjide ÖİB dışında da özelleştirme faaliyetlerinin olduğunu kaydeden Güler, "Enerji Bakanlığı olarak tüm kömür sahalarını özel sektöre verdik. Suları da öyle. Bizim yaptığımız özelleştirme olmuyor mu?" dedi. Rüzgarın ve jeotermalin de aynı şekilde özel sektör eliyle devreye gireceğini anlatan Güler, "Biz özelleştirmeyi hem parti programımıza, hem acil eylem planımıza, hem de yıllık programa koyduk ve bunu kaleme alanlardan bir tanesi de benim" diye konuştu.
İHALE İLANA ÇIKARKEN DE TARTIŞIYORDUK
Yatırım nedeniyle enerji özelleştirmesinin ertelenmesinin, üç dağıtım bölgesinin ilana çıktığı Ağustos ayından bu yana tartışıldığını açıklayan Güler, böyle bir tartışma varken ilana çıkılmasının yanlış olup olmadığı sorusuna karşılık, "Yanlış ya da erken oldu, diyemeyiz. Hepsi Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ile oldu" diyerek, sürecin kendi dışında geliştiğini ifade etti.
Türkiye'nin 830 bin km dağıtım hattı ve 255 bin trafosu olduğunu ifade eden Güler, "Köylerin ihtiyaçları var, ayrıca genel altyapı ihtiyaçları var. Bunların hepsini bir bütün olarak düşünmek gerekiyor ve gerçekten kolay bir özelleştirme değil" değerlendirmesinde bulundu.
TEDAŞ'ın Enerji Bakanlığı'na iade edilmesi konusunda da Güler, "Yetkili ÖYK var. Ben ÖYK üyesi değilim. Dolayısıyla böyle bir kararı onlar verir" diyerek, takdiri ÖYK Başkanı sıfatıyla Başbakan Tayyip Erdoğan'a bıraktığını ifade etti. Güler, yatırımın TEDAŞ, Enerji Bakanlığı'na bağlı olmadan yapılıp yapılamayacağı sorusuna ise, "Üretim bizde, iletim bizde, dağıtım şu anda özelleştirmede. Bahsettiğim mekanizma buna karar verir" yanıtını verdi. ÇOĞU BÖLGE 2007'DE BİTMEYECEK
ÖİB'nin 20 dağıtım bölgesi için beş yılda yapılacak yatırım tutarı olarak belirlediği 2.7 milyar YTL'yi aşan bir yatırım yapılacağını kaydeden Güler, "Gerekli yatırım sadece kabloların yeraltına alınması değil. Basına hep bu yönüyle yansıdı. Temel altyapı ihtiyaçları var. Olayı bir bütün halinde ele almak gerekir. Başbakanımız temel altyapının da çok kuvvetli olmasını istiyor. Çünkü daha önceki özelleştirmelerde bunlar sorun oluşturdu. Önceki özelleştirmelerin sonucunun ne olduğunu biliyorsunuz" dedi.
Acil yapılması gereken yatırımlara öncelik vereceklerini belirten Güler, yatırımların tamamlanması için gereken sürenin projelerin durumuna göre değişeceğini söyledi. Dağıtım bölgelerinin çoğunda gerekli yatırımların 2007'ye yetişmeyeceğini ifade eden Güler, ihaleye çıkmış olan üç bölgedeki yatırımın 2007'de tamamlanabileceğini bildirdi.
900 MİLYON YTL HAZIR
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Bütçeden ne gerekiyorsa aktarın" dediğini doğrulayan Güler, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan 900 milyon YTL kaynak sağlandığını açıkladı. Bu kaynağın 2007'de yapılacak yatırımlar için yeterli olacağını belirten Güler, bütçeden takviye yapacaklarını söyledi. Güler, son tekliflerin alınmasına 10 gün kala ihalenin ertelenmesinin, özel sektörün enerjide özelleştirmeye bakışına etkisini şöyle değerlendirdi:
"Şimdi gördüğü ilgiyi bundan sonraki süreçte de görebilir. Neticede bu bir yatırım meselesidir. Türkiye cazibe merkezi olma durumundadır. Daha çok yatırım alanı var. Türkiye'nin üretimde AB seviyesine gelmesi için en az üç kat daha yatırım yapması lazım. Üretim tesislerinin yenilenmesi lazım. Türkiye'de müthiş bir pazar var. Aynı zamanda Türkiye'nin jeopolitik durumu başlı başına bir kazanç. Türkiye bir enerji koridoru. Böyle bir durumda Türkiye'nin enerjide yatırım cazibesini kaybetmesi mümkün değil."
ZAMMI GÖRÜŞÜYORUZ
Enerji özelleştirmesi için zam yapılmasının şart olduğu tartışmaları yapılmasının ardından, gelinen noktada zam konusunun ne olacağına açıklık getiren Güler, "Zammın özelleştirme ile bağlantısı yok. Şu anda bu konuyu değerlendiriyoruz" dedi.
Elektrikte zam yapmadan seçime gitme, beş yılı zamsız kapatma düşüncesinin olmadığını belirten Güler, "Elektrik zammı seçimlerle alakası olan bir şey değil. Zam yapmamayı beş yıla çıkarma gibi de bakmıyoruz. Ekonominin gereği neyse onu yapacağız" diyerek, elektrik zammının da sinyalini verdi.