|
|
|
Beyin felcinde büyük umut
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Kumral, beyin felçlerini tedaviye yönelik İzmir'de hastalara ''trombolitik tedavi'' isimli yeni bir yöntem uygulamaya başladıklarını, bu sayede beyin felçlerinin düzeltilebildiğini ifade etti.
AA muhabirine açıklamada bulunan EÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kumral, ABD'de son 3-4 yıldır deneysel olarak kullanılan ve 2006 yılının sonundan itibaren ABD ile AB ülkelerinde kliniklerde yaygınlaşan bu yöntemi Türkiye'de uygulamak için altyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin ortak çalışma başlattığını ve bu konuda doktorların eğitildiğini kaydeden Kumral, ''Ortak bir organizasyon kuruldu. Herhangi bir vaka bize ulaştığı andan itibaren trombolitik tedavi yöntemiyle kalpten atılan ya da damarda oluşan pıhtıları eriterek yok edebiliyoruz '' diye konuştu.
Beyin
damarının tıkanıklığına bağlı olarak hastalarda beyin krizi (beyin felci) olarak adlandırılan inme hastalığının ortaya çıktığını belirten Kumral, bu hastalarda beyin damarının içine ''rt-PA'' adı verilen ilacı enjekte ettiklerini, bu ilacın damar içindeki pıhtıyı erittiğini ve tıkanıklığı açtığını anlatarak, ''Bu sayede beyin felçleri büyük ölçüde düzeltilebiliyor, hasta sağlıklı haline dönebiliyor'' görüşünü bildirdi.
İlk aşamada İzmir'de Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde bu yöntemin uygulanabildiğini ifade eden Kumral, olumlu sonuç alınabilmesi için müdahalenin ilk 2-3 saat içerisinde yapılması gerektiğine dikkati çekerek, ''3 saati geçen vakalarda kanama meydana gelebileceği için çok geç kalınmış oluyor ve bu yöntemi uygulamak mümkün olamıyor'' bilgisini verdi.Tedavinin yaygınlaşması gerektiğine dikkati çeken Kumral, bu tür hastaların zamanında hastaneye yetiştirilmesi konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.
(AA)
|