|
|
|
|
|
|
|
|
|
Türk işçileri taşıyan uçak düştü: 32 ölü
Adana'dan Irak'a giden Türk işçileri taşıyan uçak, Bağdat yakınındaki Balad Havaalanı'na iniş sırasında, piste 200 metre kala düştü.
Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, uçakta bulunan 35 kişiden 32'si hayatını kaybetti, 1 kişi yaralı ve 2 kişi de kayıp.
Adana Şakirpaşa Havaalanı'ndan kalkan ve içinde 29'u Türk, 1'i yabancı 30 yolcunun bulunduğu Aeriantur Havayolları'na Antonow tipi uçak, Türk hava sahasından çıktıktan sonra bir süre bağlantı kesildi.
Daha sonra, uçağın Bağdat Balad Havaalanı'na iniş sırasında piste 200 metre kala düştü. Uçakta 30 yolcu ile 5 mürettebatın bulunduğu belirtildi.
Uçağın
kötü hava koşulları nedeniyle düştüğü söyleniyor.
UÇAKTAKİLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
Adana'dan kalkıp Bağdat yakınlarında düşen uçaktakilerin kimliği belli oldu. Uçakta 29 Türk, 1 Amerikalı, 3 Moldovalı, 1 Rus ve 1 de Ukraynalı olduğu ortaya çıktı.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle düştüğü bildirilen uçakta bulunanların tam listesi şöyle:
Mürettebat 1. Alexey Ganzha (Rusya - 1978) 2. Anatolie Sefleduc (Moldova 1960) 3. Grigori Ciupricov (Moldova 1954) 4. Petru Sirbu (Moldova 1971) 5. Serniy Mashaltar (Ukrayna 1976)
Yolcular: 6. Paul Kenton Johnson (ABD 1962) 7. Ersud Lal (1978 İstanbul) 8. Emrah Özkartal (1983 - Adana) 9. Mehmet Gültekin (1958 Kilis) 10. Mehmet Yıldız (1966 Adana) 11. Halil Kılıç (1958 Maraş) 12. Süleyman Özkartal (1950 Adana) 13. Durdu Mehmet Kayış (1952 Adana) 14. Bekir Yıldız (1983 Adana) 15. Nadir Tansu Alpaydın (1961 Adana) 16. Rüstem Tahran (1952 Mersin) 17. Ramazan Altıkulaç (1965 Malatya) 18. Tahsin Aykırı (1953 Adana) 19. Aziz Gelinci (1951 Adana) 20. Mehmet Dikli (1970 Adana) 21. Abdülkaoir Akyüz (1978 Mardin) 22. Nail Karaca (1975 Hatay) 23. Özcan Özkman (1979 Adana) 24. Hamdi Şahin (1972 Adana) 25. Ali Nihat Özbingül (1981 Adana) 26. Abdullah Albayrak (1959 Adana) 27. Serkan Geyik (1978 Siirt) 28. Hüseyin Şahin (1961 Mersin) 29. Ahmet Sığındı (1965 Gaziantep) 30. Ahmet Gezer (1941 Adana) 31. Olcay Geyik (1984 Adana) 32. İsmail Kulak (1963 Kayseri) 33. Sabahattin Ketsen (1952 Mersin) 34. Rıfat Demir (1968 Adıyaman) 35. Bülent Durucan (1957 Kırıkkale) İŞÇİLERİN YAKINLARI KULAK İNŞAAT MERKEZİ'NE AKIN ETTİ
Adana'dan kalkan ve Irak'ta düşen ve 32 kişinin öldüğü belirtilen uçakta bulunan yolcuların yakınları, işçilerin bağlantılı çalıştığı şirketin merkezine bilgi almak için geldiler.
Uçağın düştüğü haberlerinin duyulmasının ardından Irak'a gidenlerin yakınları, Kulak İnşaatın bulunduğu Mithat Saraçoğlu Caddesi'ndeki Lokman Apartmanı'ndaki merkeze geldiler.
Aileler, şirket yetkililerinden yakınlarının durumu hakkında bilgi almaya çalışırken, bazılarının sinir krizi geçirdiği görüldü.
Bu arada, uçakta bulunanlardan İsmail Kulak'ın, bu ülkede müteahhitlik hizmeti veren ve işçilerle birlikte giden Kulak İnşaat Yönetim Kurulu Başkan vekili olduğu bildirildi.
KÖTÜ HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE DÜŞTÜĞÜ SÖYLENİYOR
Adana Valisi Cahit Kıraç da, valilikte gazetecilere yaptığı açıklamada,Moldova tescilli Antonov-26 tipi 9003 sefer sayılı uçağın, kötü hava koşulları nedeniyle düştüğü yönünde bilgi aldıklarını belirtti.
Kıraç, ''silahlı saldırı sonucu'' düşme ihtimali ile ilgili soru üzerine ise ''teknik incelemeler devam ediyor. Ancak, bize gelen ilk bilgi böyle bir saldırıdan değil hava koşulları nedeniyle uçağın düştüğüdür'' dedi.
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Ali Arıduru, Türk işçileri taşıyan uçağın, olumsuz hava koşullarından dolayı düşme ihtimalinin öne çıktığını bildirdi.
Arıduru, Bakanlıkta gazetecilere yaptığı açıklamada, çok talihsiz bir kaza yaşandığını ifade ederek, Adana'dan sabah saatlerinde kalkan ve Bağdat Balad Havaalanı'na hareket eden Antonov 26 tipi kargo uçağının, piste 200 metre kala düştüğünü belirtti.
Uçakta biri yabancı olmak üzere 30 yolcu ile 5 mürettebatın bulunduğunu kaydeden Arıduru, kazada ölen ve yaralananların olduğunu, ancak bu konuda net bir bilgilerinin bulunmadığını belirtti.
Uçağın, saat 08.06'da Kaban noktasından Türk hava sahasını terk ettiğini bildiren Arıduru, uçağın düşüş saatiyle ilgili de net bir bilgi olmadığını dile getirdi.
Arıduru, uçağın düşüş nedeniyle ilgili bilgi verirken, ''Şu ana kadar aldığımız bilgiler tamamen olumsuz hava koşullarından dolayı düştüğü şeklinde'' dedi.
Arıduru, uçakta teknik bir sorun bulunmadığını, olumsuz hava koşullarından dolayı düşme ihtimalinin öne çıktığını vurguladı. Uçağın yükten dolayı da düşmüş olamayacağını belirten Arıduru, kargo kapasitesinin 5 ton olmasına karşın bin 280 kilogram yük taşıdığını ifade etti.
Arıduru, bir soru üzerine, uçakta Kulak İnşaat'ın sahiplerinden İsmail Kulak'ın da bulunduğunu teyit etti. Arıduru, uçakta Serka İnşaat ve Kulak İnşaat olmak üzere 2 şirkette çalışan yolcuların bulunduğunu kaydetti.
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Arıduru, kazada 32 kişinin öldüğü yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, bu konuda kendilerine çelişkili bilgiler geldiğini, bu konuda teyit edilmiş bir rakam alamadıklarını bildirdi.
Arıduru, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, bunun, bölgedeki Amerikalılar tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Kazada terör şüphesinin bulunup bulunmadığına ilişkin bir başka soru üzerine de Arıduru, ''Şu ana kadar bunu doğrulayan hiçbir şey yok. Tamamen olumsuz hava koşulları ön plana çıkıyor'' dedi.
EKİP GÖNDERİLİYOR
Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Irak'ta düşen uçaktaki yolcuların cenazeleri ile yaralıları almak üzere Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda bekleyen Moldova uyruklu uçağın uçuşuna izin verdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kazayla ilgili araştırma yapmak üzere Irak'a uzman bir ekip gönderecek.
KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Adana'dan kalkan ve Irak'ın başkenti Bağdat'ta düşen, içinde Türk işçilerin bulunduğu uçakla ilgili gelişmelerin takip edilmesi amacıyla Valilik ile havalimanında kriz merkezi oluşturulduğu bildirildi.
Adana Valisi Cahit Kıraç, Türk işçilerin bağlı bulunduğu Kulak İnşaat AŞ'nin yetkilileriyle görüşmek üzere şirketin Atatürk Caddesi Lokman Apartmanı'ndaki merkezine geldi.
Kıraç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana'dan kalkan ve Bağdat Alasad Havaalanı'na iniş sırasında, piste 200 metre kala düşen uçaktaki gelişmeleri takip etmek amacıyla, Vali Yardımcısı Mehmet Demir başkanlığında valilik ve Adana Havalimanı'nda iki ayrı kriz masası oluşturduklarını söyledi.
Kıraç, Başbakanlık Kriz Masası ve Bağdat Büyükelçiliği ile sürekli temas halinde olduklarını da ifade etti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|