|
|
|
|
|
|
Etiketi tak, arkadaşını tut
Yeni bir web sitesi, sosyomat.com, kullanıcıların birbirlerine etiketler yapıştırması mantığına dayalı yapısıyla gençlerin ilgi odağı oldu. Kısa ve öz etiketler ile insanlar birbirlerini hızla tanıyıp sosyalleşiyor
Internet hızla ve kolay yoldan arkadaş bulmak konusunda insanlığa yeni bir kapı açınca, bilgisayarların korkutan teknolojik soğukluğuna karşı önyargı bir anda yıkıldı ve her eve son model bilgisayarlar girmeye başladı. Chat programları, forum siteleri o kadar ilgi gördü ki, bilgisayarların günlük hayata girmesine karşı söylemleriyle tanıdığımız ileri yaştakiler bile artık chat programlarındaki arkadaşlarından, online sohbetlerinden vazgeçemiyor. Üstelik, şu anda Türkiye'nin en çok ziyaret edilen web siteleri arasında bu tür sohbet ve forum siteleri yer alıyor. Sohbet ettiğiniz veya forum sitelerinde mesajlarını okuduğunuz insanların ilgi ve uğraş alanları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığınızda iletişimin de sağlıklı gelişmediğinin farkında olan bir web sitesi, kullanıcılarının birbirlerini daha iyi tanımasına yönelik bir sistemle ortaya çıkınca, büyük bir ilgi gördü. Sosyomat isimli web sitesi, kullanıcılarının kendilerini hızla ifade edebilmelerini sağlamak için, etiketler üzerine kurulu bir sistem geliştirmiş. Bir kullanıcı siteye üye olurken, hem kendini ifade edecek fotoğrafları veya resimleri siteye yerleştiriyor hem de kendini tanımlayacak etiketler oluşturuyor. Bu etiketler kullanıcının sevdiği semtlerden, beğendiği filmlere, bir ruh halinden, lezzetli yemeklere kadar her detayı içerebiliyor. Ayrıca sitede yazı yazdığı sürece karşılaştığı, kendini tanımladığını düşündüğü etiketleri de sahiplenip kendine yapıştırabiliyor. Böylece, sohbetsever kullanıcılar kendilerininki ile aynı ilgi alanlarına sahip diğer kullanıcıları kolayca bulabiliyor ve arkadaş listesine ekleyebiliyor. Ve onların yazdıklarını takip ederek, ilgisini çeken konular hakkında hızlı ve keyifli sohbetlere dalabiliyor.
ARKADAŞ GÖZÜNDE SİZ Siteye üye olan kullanıcılar zamanla arkadaş ediniyor ve bu sefer arkadaşları da onlara etiket yapıştırabiliyor. Yazdıklarınızı çok beğenen bir arkadaşınız sizin için 'iyi yazar' gibi bir etiket oluştururken, sizi ilkokuldan beri tanıyan başka bir arkadaşınız okulunuzun ismini etiket olarak üzerinize yapıştırabiliyor. Sonunda, kullanıcıların birbirini tanımladığı, insanların yaptıklarından ve yazdıklarından oluşan tanımların zamanla birikip online bir karakter oluşturduğu keyifli bir sohbet sistemi ortaya çıkıyor. Sosyomat kullanıcıları, etiketler hakkında yapılan yorumlara da 'ahkam' ismini veriyor. Sitede geçirdiğiniz zaman boyunca karşılaştığınız pek çok etiket için ahkam kesebiliyorsunuz. Sizin ahkamlarınız başka ahkamlara kapı açıyor, böylece sosyomat'ta hiç durmayan bir trafik oluşuyor. Ayrıca diğer kullanıcılar bu ahkamlara puan da verebiliyor. Böylece her üyenin bir performans puanı oluşuyor. Bir üyenin hangi ahkamı beğeni toplamış, hangi ahkamı ilgi görmemiş takip edilebiliyor. Ancak site görece yeni ve kurallarını henüz oturtuyor olduğundan olsa gerek, site yönetimi henüz kullanıcıları 'güzel' yazmak konusunda teşvik edecek önlemler almış değil ve üyeler puanlama sistemini fazla kullanmıyor. Dolayısıyla ahkamların çoğu da henüz Ekşi Sözlük'teki kadar 'edebi' değerler taşımıyor. Kullanıcılar sitenin postanesinden diğer kullanıcılara, başkalarının göremeyeceği mesajlar gönderebiliyor ve benzer mesajlar alabiliyorlar. Arama makinesinden, ilgilendikleri etiketleri ve kullanıcıları aratabiliyorlar. Beğendikleri yazarları 'tuttum' diyerek işaretleyebiliyorlar. Böylece o yazarın yazdığı yorumlarına, ahkamlarına hızla ulaşabiliyorlar. Bu sitenin adını daha çok duyacakmışız gibi görünüyor zira sosyomat.com, sadece metine dayanan alışılmış forum ve sohbet sitelerinin tıkandığı bir noktada hem görsel ifadelerle hem de etiket gibi hızlı tanımlamalarla kullanıcılarının daha kolay sosyalleşmesini sağlamayı başarmış bulunuyor.
Cem ŞANCI
|
|
|
|
|
|
|
|
|