Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enflasyonun mevcut düzeyinin, orta vadeli hedeflerin belirgin olarak üzerinde olduğunu belirterek, para politikasının sıkı duruşunun, özel tüketim talebini sınırlamaya devam edeceğini ve enflasyonu kademeli olarak aşağı çekeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 21 Aralık'ta gerçekleştirdiği bu yılın son Para Politikası Kurulu toplantısının ardından, değerlendirme özetini açıkladı. Değerlendirmede, ''faiz dışı kamu harcamalarındaki artış eğiliminin fiyat dinamiklerine etkisinin tam olarak öngörülememesi, bekleyişlerin halen yüksek seyretmesi ve hizmet fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi''nin enflasyonun düşüş yönünde tahmin edilenden daha güçlü bir direnç gösterme riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.
Merkez
Bankasının, orta vadeli tahminlerini üretirken arz şoklarının zaman içinde ortadan kalkacağı varsayımıyla hareket ettiği belirtilen değerlendirmede, ''Ancak, bugünkü bilgiler ışığında ne enerji fiyatları ne de işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin risklerin ortadan kalktığını ifade etmek mümkün değildir. Merkez Bankası, orta vadeli bekleyişler olumsuz etkilenmediği sürece, kontrolü dışındaki bu iki unsurdan kaynaklanan geçici hareketlere tepki vermeyecektir'' denildi.
PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞUN SÜRMESİ GEREKİYOR
Küresel risk iştahındaki olası değişimler ve buna bağlı olarak finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek yeni dalgalanmaların, enflasyon görünümü konusundaki temel risk unsurlarından biri olmaya devam ettiği de kaydedilen değerlendirmede, şu bilgiler yer aldı: ''Söz konusu riskin gerçekleşmesi ve orta vadeli bekleyişlerin olumsuz etkilenmesi durumunda Merkez Bankası, gerek etkin likidite yönetimi gerekse politika faizlerinin gözden geçirilmesi yoluyla parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır. Bu değerlendirmeler ışığında Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmış ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar vermiştir. Orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizlikler para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirmektedir. Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri yakından takip edilmektedir. Bunun yanında, yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir. Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır.''
Değerlendirmede, Avrupa Birliğine uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin kritik önemini koruduğuna da dikkat çekildi. Orta ve uzun dönemde mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmelerin gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlendiği de bildirilen değerlendirmede, ''Son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesi, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacaktır'' denildi.