|
|
Neden bu kadar pahalı?
Şampanyanın fiyatının yüksek oluşunun nedeni, son derece zahmetli işlemlerden geçerek hazırlanmasının yanı sıra, sınırları yüzyıllar öncesinde belirlenmiş bağların üzüm fiyatlarının da astronomik boyutlarda oluşu. Bir kilo şampanyalık üzümün fiyatı 5 avro. Bu üzümler şarap yapımındaki gibi tümüyle sıkılmıyor, biraz şıra alındıktan sonra geri kalanı başka bölgelere gönderilerek sıradan şarap yapımında kullanılıyor. Şıra, tanklarda şarap haline geldikten sonra şişelenirken içine bir miktar maya ilave ediliyor ve ağzı metal tıpa ile kapatılmış şişelerde yıllarca bu maya ile birlikte bekletiliyor. Piyasaya verilme süresi yaklaştığında boyunları aşağı gelecek biçimde özel tahta ayaklara yerleştiriliyor ve on binlerce şişe her gün elle 45 derece döndürülerek mayanın yavaş yavaş boyun kısmında toplanması sağlanıyor. Yine baş aşağı durumda boyun kısmı sıvılaştırılmış azota birkaç dakika batırılarak eksi 30 derecede maya donduruluyor. Özel makinelerle tıpa açılıp maya dışarı alınıyor, eksilen şampanyanın üzerine biraz daha ilave ediliyor. Özel mantar tıpası, tel koruyucusu ve etiketi takılıp piyasaya veriliyor. Epernay'in altı kilometrelerce uzunlukta tünellerle dolu. Sadece Moet & Chandon'a ait tünellerin uzunluğu 24 kilometre.
|