Türkiye İş Kurumu (TİK) Kahramanmaraş İl Müdürü Necdet Akben, Türkiye'de 10 milyon 655 bin kayıt dışı işçinin çalıştığını, bu işçilerin kayıt altına alınması durumunda devletin 17 milyar YTL brüt gelir elde edeceğini söyledi.
Kahramanmaraş İl İstihdam Kurulu üyeleri, kayıt dışı istihdamla mücadele (KADİM) projesi kapsamında olağanüstü bir toplantı düzenledi. Vali İlhan Atış'ın başkanlık ettiği toplantıda, kayıt dışı istihdamla mücadele için kısa, orta ve uzun vadede yapılması planlanan uygulamalar görüşüldü.
Toplantıda konuşan TİK Kahramanmaraş İl Müdürü Akben, kayıt dışı istihdamın önde gelen nedenlerini sıralayarak, şu bilgileri verdi:
''İşçi
maliyetlerinin yüksek olması, bürokratik işlemlerin fazlalığı, etkin denetimin gerçekleştirilmemesi, tarafların bilgilendirme eksikliği, sosyal güvenlik hizmetlerinin yeterince cazip görülmemesi, işsizlik oranının yüksekliği ve istihdamın katma değerinin düşük, iş gücünün eğitimsiz olma, kamu kurumları arasındaki koordinasyon eksikliği, çalışma ilişkilerinde meydana gelen değişmeler, sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanan nedenler, gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksulluk ve işsizlik kayıt dışı istihdamı ortaya çıkaran nedenler. Ülkemizde kayıt dışı istihdamın niceliği konusunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan Hane Halkı İş Gücü Anketi'ne (HHİA) göre 10 milyon 655 bin kayıt dışı işçi çalışmaktadır. Bu işçilerin kayıt altına alınması halinde ise devlet yaklaşık 17 milyar YTL brüt gelir elde edecektir.''
Akben, istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılmasının kayıt dışı istihdamla mücadeleyi destekleyeceğini ifade ederek, ''Ancak, devletin bazı gelirlerinde ciddi azalışlar yaratacağı ve sosyal güvenlik kurumlarının mali durumlarını kısa vadede olumsuz etkileyeceği gözden kaçırılmaması gereken oldukça önemli bir konudur'' diye konuştu.
Akben, projenin kısa vadedeki hedefinin ise yabancı kaçak istihdamının önlenmesi olduğunu, Türkiye'de 100 bin civarında kayıt dışı yabancı işçinin çalıştığını bildirdi.
Akben, bu işçilerin yarısının yerine yerli işçi çalıştırıldığında 5.7 milyar YTL'lik ulusal ekonomik yarar elde edileceğine dikkati çekti.
Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü de, projenin öncelikli hedefinin bilgilendirme ve bilinçlendirme olacağını dile getirdi. Görücü, ''İlk etapta yapılması düşünülen denetleme değil, bilgilendirme ve bilinçlendirme olacak. Bu yönde paneller düzenlenecek ve iş yerleri ziyaret edilecek'' dedi.
Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış ise toplantıya 25 ilgili kişi ve kurumun çağrıldığını belirterek, ''Umarım ilgili kişiler burada yerlerini almıştır. Başarılı olmamız için 'biz' olmalıyız. Biz olduğumuz sürece başarılı olabiliriz'' diye konuştu.
Toplantıya, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ernail Keleş, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek ile diğer kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile ilgililer katıldı.