Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yerli tarım ürünlerinden üretilen bioyakıta getirilen ÖTV muafiyetinin yalnızca yüzde 2 harmanlanan ürüne münhasır olmaması, piyasaya sunulan bioyakıtın tümünün teşvikten yararlanması isteği konusunda çalışılacağını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki, biodizel sektörünün sorunlarının ele alındığı sektör toplantısı sona erdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in başkanlığında sektörden 60 firma temsilcisi, bakanlık yetkilileri ile Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yetkililerinin katıldığı toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü.
Enerji
ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, biodizel ve bioetenol konularının, hükümetin üzerinde durduğu ve önem verdiği bir yapısal dönüşüm projesi olduğunu vurguladı.
Güler, bunun bir yandan enerji arzında bir rahatlama sağlayacağını diğer taraftan enerji tarımını geliştirerek kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağını, aynı zamanda çiftçilere yeni gelir olanağını da beraberinde getireceğini söyledi. Biodizel ve bioetenol üreticileri ile sektörün gelmiş olduğu nokta ve sorunların ele alındığı çok verimli bir toplantı yaptıklarını anlatan Güler, bioyakıt üreticileri ve ilgili kamu kuruluşlarının koordineli bir biçimde bioyakıt uygulamasının geliştirilmesi için gerekli önlemleri alacağını bildirdi.
ALINAN KARARLAR
Yapılan toplantıda alınan kararlar çerçevesinde, bioyakıtların yaygınlaşmasının sağlayacağı yararlar ile ÖTV muafiyetinden doğacak vergi kaybının bir değerlendirmesinin yapılacağının ifade eden Güler, bioetenolde buhar basıncı konusunda yaşanan sıkıntının giderilmesi ve biodizelde donma sıcaklığı ile iyot konusundaki düzenleme için TSE tarafından çalışma yapılacağını kaydetti.
Güler, bioetonelde buhar basıncı ve biodizelde donma sıcaklığı konularında, ulusal değerlerin belirlenmesi ve uygulamada esas alınması için gereken çalışmanın yapılacağına işaret ederek, bioyakıtın harmanlanmasındaki yüzde 2 sınırının da Avrupa Birliği ve diğer ülkelerdeki uygulamalar dikkate alınarak gözden geçirileceğini dile getirdi.
Ürünün, standartlara uygunluğu konusunda uluslararası akredite kuruluşlardan alınacak uygunluk belgelerinin de uygulamada dikkate alınabilmesi ve yeterli kabul edilebilmesi konusunun inceleneceğini ifade eden Güler, ''Yerli tarım ürünlerinden üretilen bioyakıta getirilen ÖTV muafiyetinin yalnızca yüzde 2 harmanlanan ürüne münhasır olmaması ve yerli tarım ürünüyle üretilen ve piyasaya sunulan bioyakıtların tümünün bu teşvikten yararlanması talebi konusunda da çalışılacak'' dedi.
2 ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK
Tüm bu hususları bir sonuca ulaştırmak amacıyla üreticiler tarafından biri biodizel diğeri bioetenol konusunda olmak üzere 2 çalışma grubunun kurulacağını vurgulayan Güler, çalışmaların sonuçlarının da 2 rapor halinde 10 Ocak'a dek bakanlığa iletileceğini anlattı.
Güler, benzer 2 çalışma grubunu da kamu kurum ve kuruluşları ile kendilerinin kuracağını anlatarak, bu çalışma gruplarına Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, EPDK ve TSE'nin katılacağını bildirdi.
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nü de bu çalışmaları koordine edeceğini işaret eden Güler, ''Hazırlanacak raporlar müşterek olarak değerlendirilecek ve sektörün gelişmesi için tespit edilecek önlemler belirli bir takvimde, 2 ay içinde uygulamaya geçirilecek. Bunu 2 ay süre yapıyoruz, ekim dönemini geçirmeyelim diye'' diye konuştu.
Bu arada Güler, biodizel üretimi için 2 yıl önce 12 bin dekarlık kanola ekim alanının bu yıl 550 bin dekara ulaştığına dikkati çekerek, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı ve gelecek yıl bunun 650-750 bin dekara ulaşabileceğini işaret etti.