Kâr marjlarının her alanda olduğu gibi sigortacılık sektöründe de giderek düştüğünü belirten AXA OYAK Genel Müdürü Cemal Ererdi, yapılması gerekenin ölçeği büyüterek sisteme yeni sigortalılar katmak olduğunu ifade etti.
Türkiye sigorta pazarında son dönemdeki en önemli iki gelişmenin yabancılaşma ve kârsızlık olduğunu vurgulayan AXA OYAK Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi, bu iki gelişmenin sektördeki değişimi hızlandıracağını ifade etti. Kâr marjlarının her sektörde olduğu gibi sigortacılıkta da giderek düştüğünü belirten Ererdi, yapılması gerekenin ölçeği büyüterek sisteme yeni sigortalılar katmak olduğunu söyledi. Cemal Ererdi, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
REEL ZARAR "Sigorta endüstrisi son yıllarda enflasyonun üzerinde kâr etmedi. Enflasyonun üzerinde kâr etmemek reel anlamda zarar edildiğini ifade ediyor. Kasko ve sağlık branşı sonuçları şirketlerin sonuçlarını giderek etkiliyor." 2005 yılı sonuçlarına bakıldığında trafik sigortalarının kârlı gözüktüğünü ama 2006 raporlarının sigorta sektörünün trafik sigortalarından çok ciddi zarar ettiğini gösterdiğini söyleyen Ererdi, "Dünyada uygulanan rezervler Türkiye'de uygulansa trafik sigortalarının yüzde 40 zarar ettiği ortaya çıkar. Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği ile yapılacak olan görüşmelerde ilk maddemiz bu tür rezervlerin güçlendirilmesine yönelik" dedi. KÂR
70 TRİLYONA ÇIKTI Sigorta sektörünün kâr edemediği bir ortamda AXA OYAK Sigorta'nın kârlılık içinde büyümeye devam ettiğini ifade eden Cemal Ererdi şunları söyledi: "Genel giderlerimizi azalttık, hasar maliyetlerimizi düşürüyoruz, coğrafi dağılımımızı değiştiriyoruz, kârlı branşları ön plana çıkardık, yangında yüzde 8.57 olan piyasa payımızı bir anda yüzde 14'e getirdik, bütün bu tasarrufları yaparken acentemizin gelirini sürekli artırma arayışı içindeyiz. 2005 yılı raporlarına göre sektörde en fazla acente komisyon oranını gerek toplamda ve gerekse yangında AXA OYAK olarak biz ödüyoruz. Bütün bu uygulamalarımız sonrasında 2002 yılında 7 trilyon kâr eden grubumuz 2006 sonunda 70 trilyon kâr elde edecek. Yani dört yıl içinde kârımızı on misli artırdık. Sigorta sektöründe en fazla vergi ödeyen şirket ve İstanbul'daki en çok vergi ödeyen 47'nci büyük kurum olduk."
REKABET ARTACAK Sigorta sektöründeki yabancı payının yüzde 57'ye ulaştığını ve halen bazı yabancı şirketlerin şirket satın almaları için görüşmelerini sürdürdüklerini belirten Ererdi, yabancılaşmanın sigorta endüstrisine ciddi etkileri olacağını ve rekabet çıtasının daha da yükseleceğini kaydetti. Ererdi, "Söz konusu rekabetin geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntıların dışında gelişeceğini umuyoruz. Daha anlaşılabilir belli istatistiki verilerle desteklenen tarifelerin yanında şirketlerin segmentasyonu ön plana alan pazarlama modellerini uygulaması sektörün lehine olacak. Bu bizim hayatımızı biraz daha kolaylaştıracak, bundan tüketiciler de olumlu etkilenecekler" şeklinde konuştu.