|
|
|
Telekom mahkum oldu
Tüketici Mahkemesi, Türk Telekom'un, bir abonenin 146'dan bağlandığı internette istem dışı uluslararası görüşmelere karşı önlem almaması iddiasıyla açtığı davada, faturalarda yurt dışı görüşmesi olarak görünen 549 YTL 43 Yeni Kuruş'un işlemiş faiziyle birlikte aboneye ödemesini kararlaştırdı.
İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Zerrin İlter'in avukatı Nesrin Yaylalı ile davalı Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin avukatı Bilal Dirgen katıldı. Duruşmada, diyecekleri sorulan davacı avukatı Yaylalı, dosyanın tamamlandığını belirterek karar verilmesini istedi.
Davalı
avukatı Dirgen ise ''Davacı, internet üzerinden uluslararası görüşmelerinden sorumludur. Görüşmeler nedeniyle Türk Telekom, yurt dışı operatörlere ücret ödemiştir. Davanın reddine karar verilsin'' dedi.
Davayı karara bağlayan hakim, ayrıntıları gerekçeli kararda açıklanmak üzere, davanın kısmen kabulüne karar vererek, faturalarda yurt dışı görüşmesi olarak görünen 549 YTL 43 YKr.'un, dava tarihinden itibaren değişken reeskont faiz oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak işlemiş faiziyle davalıdan alınarak davacıya verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, davacının fazlaya yönelik istemini ise reddetti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Muhasebeci Zerrin İlter'in avukatı Nesrin Yaylacı tarafından İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi'ne verilen dilekçede, İlter'e 2004 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin gelen telefon faturaların yüksek olduğuna işaret edilmişti.
Bu faturalarda İlter'in, adı sanı dahi duyulmayan (Vali Futuna, Sao Thoma, Tavulu Cook) gibi yerlerle uluslararası telefon görüşmeleri yaptığına işaret edilen dilekçede, davalının alınabilecek önlem varken bunların hiçbirini yapmayarak vatandaşı zarara uğrattığı öne sürülmüştü. Bu şekilde istenmeyen uluslararası görüşmelerden dolayı vatandaşın cebinden çıkan paranın 23.4 milyon dolar olduğu savunulan dilekçede, şu görüşlere yer verilmişti:
''Davalı, abonesini korumaya yönelik önlem almak zorunda olup, kendi 146 numaralı telefonlarından internete girildiği halde ve bu hatla görüşülürken uluslararası görüşmeye geçilmesi beni ilgilendirmez diyemez. Müvekkil, uzun yıllardır abonedir. 146'dan internete girdiği halde uluslararası görüşme yazmaya başlayacak ve davalı abonelerini uyarmayacak veya bu soruna çözüm bulmayacak. Böyle bir şey olamaz. Tedbirli bir tacir gibi davranıp abonelerini korumaları ve önlem almaları gerekirken bunu yapmayarak tamamen ticari kaygı ile hareket edilmektedir. Çünkü bu işten kendileri de para kazanmaktadır.''
Davalının, uluslararası istenilmeyen bağlantıları önlemek amacıyla internet ortamında ADSL hattının kullanılmasını istediği anlatılan dilekçede, gerektiğinde önlemin alınabildiğine işaret edildi. Dilekçede, bu nedenle davalının, 2 faturanın toplamı olan ve ödenen 907 YTL'nin, ödendiği tarihten itibaren faiziyle birlikte geri verilmesi talep edilmişti.
(AA)
|