|
|
|
|
|
Memurlar yarın iş bırakacak
KESK, uluslararası sözleşmeler gereği grev hakkı bulunduğu gerekçesiyle, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nunda yeri olmamasına karşın yarın iş bırakacak.
Memur sendikaları, ''iş bırakma eylemlerini'' ve bazı belediyelerde çeşitli adlar altında ''toplu sözleşme'' imzalamalarını, Anayasa'nın 90. maddesinin son fıkrasına eklenen ''usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır'' hükmüne dayandırıyor.
Sendikalar,
Türkiye'nin taraf olduğu ILO'nun çeşitli sözleşmelerinin tüm çalışanlara grev ve toplu sözleşme hakkı tanıdığını ve TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan uluslararası sözleşmelerin iç hukuk açısından bağlayıcılık taşıdığını savunuyorlar.
Sendikalar ayrıca, çalışma yaşamına ilişkin evrensel hukuki değerler haline gelen, toplu sözleşme ve grev hakkını da içeren hak ve özgürlüklerin; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Avrupa Sözleşmesi ve Avrupa Sosyal Şartı gibi belgelerle tanımlanmasını hukuki dayanak olarak gösteriyor.
BELEDİYELER ÖRNEĞİ
Yerel yönetimlerdeki memur sendikaları, yasada yer almamasına karşın Anayasa'nın 90. maddesindeki değişiklikten hareketle belediyelerle çeşitli adlar altında ''toplu sözleşme'' yapıyor.KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen'in belediyelerde yürürlükte bulunan 200, Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen'in de 300 ''toplu sözleşmesi'' olduğu belirtiliyor.
AİHM KARARI
Tüm Bel-Sen, 1993'de Gaziantep Belediyesinde imzaladığı ''toplu sözleşmenin'' uygulanmaması nedeniyle konuyu yargıya taşımış, iç hukuk yollarının tükenmesinden sonra 1997'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu.Mahkeme, geçen ay, ''Türkiye'nin, sendika kurma hakkı ve toplu pazarlık sözleşmesi ilkelerine aykırı davrandığı'' gerekçesiyle, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara'ya 20 bin Avro, sendika üyesi Kemal Demir'e de 500 bin Avro ödenmesine karar vermişti.
''YASA YETMİYOR''
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da yaptığı açıklamada, çalışma yaşamını düzenleyen yasaların 12 Eylülün bir ürünü olduğunu savunarak, kamu çalışanları açısından örgütlenme, grev ve toplu sözleşme ihtiyaçlarını karşılamanın çok gerisinde kaldığını söyledi.
Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun yetmediğinin yıllardır görüldüğünü dile getiren Tombul, AİHM'in bu hakların kullanımına getirilen engeller konusunda lehlerine kararlar verdiğini anımsattı. Tombul, ''Bu hakların kullanımındaki tek engel Hükümetin kafasındaki siyasi engel, ortada hukuki bir engel yok'' dedi.
Tombul, kamu çalışanları olarak örgütlenme, grev ve toplu sözleşme haklarını, çalışanların ortak örgütlenmesi doğrultusunda kullanmak istediklerini kaydetti.
Tombul, yarın yapacakları iş bırakma eylemi hakkında bilgi verirken, üyelerinin, hastanelerde acil üniteleri dışında sağlık hizmeti vermeyeceklerini, okullarda eğitime 1 gün ara vereceklerini, vergi dairelerinde iş bırakacaklarını, bugün ve yarın otoyol ve köprülerde iş yavaşlatacaklarını bildirdi.
Yapacakları eylemle halkın bir gün sıkıntı yaşayacağını dile getiren Tombul, şöyle konuştu:
''Biz halkımızın 365 gün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Bütçeden yeterli kaynak aktarılarak hastanelerdeki kuyrukların azaltılmasını, okul sayısının artırılmasını, kamu çalışanlarına insanca yaşayacak bir ücret verilmesini istiyoruz. Halkımızdan, bu eyleme anlayışla bakmasını ve hepimizin yaşamını ilgilendiren politikaların değişmesi konusunda bize destek olmasını talep ediyoruz.''
(AA)
|