Nükleer ihalesini kim alırsa alsın, bize bir kez uğrayacak!
Nükleer santral ile yatırımcı değil, yapımcı şirket olarak ilgilenen Siemens Türkiye'nin yönetim kurulu başkanı İncecik, "Bu işi yapacak üç-dört şirketten biriyiz" dedi.
Türkiye'de enerji çeşitliliğine gitmeye kararlı olan hükümet bu anlamda nükleer santral konusunda da ciddi adımlar atmış durumda. Halen Türkiye'de bir nükleer santral yapılmasının çerçevesini çizen tasarı yasalaşmayı bekliyor. Bu yasa, aralarında Koç, Sabancı, Ciner, Zorlu olmak üzere birçok yerli ve yabancı grup tarafından da merakla bekleniyor. Yatırımcı gruplar Türkiye'nin nükleer santral ihalesine yönelik hazırlıklar yaparken, bir grup var ki, 'kazanan tarafın olası ortağı olmaya hazırlanıyor.' Geçtiğimiz yıllarda çıkılan ve daha sonra iptal edilen nükleer santral ihale sürecinde yer alan Siemens'in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Zafer İncecik ile 'nükleer santrali, enerji politiklarını ve beklentilerini' konuştuk.
TÜM
ALANLARLA İLGİLİ Türkiye'nin enerji yatırımlarına ihtiyacı olduğunun altını çizen Zafer İncecik, "Tabii ki Türkiye büyüyen bir ekonomi. Büyüyen ekonominin de sanayideki ihtiyacı büyümek durumunda. Yüzde 7'lik büyümenin sanayideki etkisi yüzde 8'lere gelir. Bu da karşılanmak durumundadır" dedi. İncecik, bu sırada tasarruf tedbirlerinin geçici bir çözüm olduğunu da ifade ederek, sürdürülebilir bir kalkınma modeli olması gerektiğini kaydetti. İncecik, "Türkiye'nin kömür ve su gibi kendi kaynakları var. Rüzgar var, ama onda da süreklilik sağlamak zor. Bu nedenle ileriki dönemde ilave kaynaklara ihtiyacımız olacak. Temiz enerjiye örnek olarak nükleer santral var. Sonuçta biz Siemens olarak tüm bu alanlarla ilgiliyiz" diye konuştu.
'YATIRIMCI DEĞİLİZ' Nükleer santral ihalesi ile yatırımcı olarak ilgilenmediklerini belirten Zafer İncecik, geçmiş dönemlerde de iptal edilen nükleer santral ihale süreçlerinde yer aldıklarını hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu: "İki defa ihaleye girdik. O zaman devlet yatırımcı idi, biz sadece santrali yapmaya taliptik. Bu pazarda bir yatırımcılar, bir de bu tesisleri yapanlar var. İşletme ile ilgili adımlarda yardımcı oluruz ama yatırımcı değiliz. Bir dönem Akkuyu üzerine birçok kez çalıştık. Dolayısı ile orayı iyi biliyoruz. İhaleyi kim alırsa alsın bu işi dünyada yapacak şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Biz de onlardan biriyiz. Yapıp teslim edeceğiz. İhaleyi alan kurumla biz anlaşacağız. Devlet yapabilir, ortaklık olabilir ama sonuçta santrali yapacak olanlar bizleriz. Yani bize bir kez uğrayacaklar" dedi.