Gaffurseverlere uyarı... Sümer Holding: "Avrupa Yakası'ndaki Gaffur'un pijamalarına ilgi büyük. Ancak biz üretimi iki yıl önce durdurduk. Stoklar da bitti. Sümerbank imzalı pijamalar orjinal olmayabilir."
Sümerbank son çizgili pijamasını Gaffur'la sattı
73 yıl önce 'sanayide devlet' sloganı ile kurulan ve 2 yıl önce üretimi durduran Sümerbank'ın stoklarındaki son çizgili pijama da geçen hafta satıldı. Geriye Gaffur'la yeniden ünlenen çizgili pijamanın taklitleri kaldı.
ATV'de yayınlanan Avrupa Yakası dizisi kahramanı Gaffur, 1933 yılında 'sanayide devlet' sloganı ile kurulan Sümerbank AŞ'yi adeta yeniden diriltti. Dizide Sümerbank'ın klasik haline gelen çizgili pijamasını üzerinden çıkarmayan Gaffur, hem Sümerbank adını hem de 'çizgili pijamasını' yeniden üne kavuşturdu. Bir yandan çizgili pijamaları ile 'Gaffur Nasılım Spor' kurulurken diğer yandan mağazaların vitrinleri 'Gaffur pijaması gelmiştir' yazıları süslemeye başladı. Öyle ki Sümerbank'ın çizgili pijamasının taklitleri bile türedi. İşte bu salgından en büyük nasibi Sümer Holding tarafından satılan eski Sümerbank mağazalarının yeni sahipleri aldı. Aslında sadece Sümer Holding'in mağazasını satın aldığı ve isim hakkı bulunmadığı halde Sümer Holding AŞ markası adı altında eski mağazalarda satışların olduğu görülüyor. Bunlardan bir olan Beşiktaş'taki eski Sümerbank mağazası, halen Sümer Holding AŞ şubesi ile satış yapıyor. Günlük satışların diziden sonra arttığını belirten mağaza yetkilileri Sümerbank'la özdeşleşen klasik çizgili pijamasında satışların patladığınıve fiyatın 48 YTL'den 55 YTL'ye kadar fırladığını ifade ediyor. Gaffur'u canlandıran Peker Açıkalın'ın yanı sıra Mehmet Ali Erbil'e de söz konusu pijamaları kendilerinin sattığını kaydeden mağaza yetkilileri bir çok kişinin 'Gaffur'un pijaması var mı?' diye kendilerine geldiğini dile getirerek çizgili pijamaya yoğun bir talep olduğunun altını çiziyorlar.
SÜMER HOLDİNG'İN ELİNDE Aslında işin ilginç yanı İstanbul, İzmir gibi illerde 'Sümerbank pijaması' olarak satılan bir çok ürün orijinal değil. Yani yılların Sümerbank'ı yıllar sonra Nike, Adidas gibi ünlü markalar gibi 'çizgili pijaması' ile taklit ediliyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Sümer Holding AŞ Pazarlama Müdürü Ali Çakmakçı, üretimin iki yıl önce tamamen durduğunu belirterek, "13 YTL'ye satılan Gaffur'un pijamaları da geçen hafta tükendi. Stoklarımızda şu anda çizgili pijama yok. Dizi pijama satışlarında etkili oldu" dedi. Geçen yıl Sümer Holding'in başına geçen Genel Müdür Sezai Ensari ise şuanda sadece Ankara'daki Genel Müdürlük binasının altındaki mağazalarının açık olduğunu ifade ederek, "Dolayısiyle değişik illerdeki Sümer Holding AŞ tabelası adı altında yapılan satışlarla bizim hiçbir ilgimiz yok. Onlar sadece bizim mağazalarımızı satın aldılar, isim hakkını almadılar ve satılan ürünlerin Sümerbank ile ilgili yok. Ben geçen yıl göreve geldiğimde 12- 13 milyon YTL'lik stokta ürün vardı. Bunu biz 4 milyon YTL'ye düşürdük. Ankara'daki mağazamızda halen satış sürüyor. 4 milyon YTL'lik malın 1.5 milyon YTL bölümü askeri malzemeden oluşuyor. Satılabilecek bölüm 2.5 milyon YTL düzeyinde. Onları da toplu olarak Çocuk Esirgeme Kurumu'na aktarabilirsek artık satış mağazamız olmayacak" değerlendirmesinde bulundu. Sümer Holding'in artık tasfiye işlemi yürütmek üzere oluşturulan bir kurula çevrildiğini de anımsatan Ensari, ihale süreci iptal edilen üç şeker fabrikasının yönetimini üstlendikleri şeker üreten bir kurum ile 35 bin çiftçi ile muhatap olduklarını da açıkladı.