Kayak merkezlerinde herkesin gözü 'gökyüzünde' kaldı. Palandöken, Sarıkamış, Uludağ ve Kartepe'deki kayak merkezleri açılışı yapamadı.
Dünya küresel ısınmanın yarattığı ve yaratacağı çevre felaketlerinin korkulu rüyasını görürken Türkiye'deki kayak merkezlerinin sahipleri gözlerini gökyüzünden alamıyor. Geçtiğimiz yıl aralık başında başlayan kar yağışı nedeniyle pistlerini açan Palandöken ve Sarıkamış'taki tesislerin sahipleri neredeyse kar duasına çıkacak. Havaların mevsim normallerinin çok üzerinde gitmesi nedeniyle birçok kayak pistinde kar kalınlığı 3-4 santimetreyi geçmeyince nedeniyle pistler açılmadı. Bu bölgelerdeki tesislerin umudu aralığın son haftasında.
PİSTLER AÇILAMADI Aslında bu, Türkiye'ye özgü bir durum değil. İspanya, Avusturya ve İsviçre'de de durum aynı. Bu ülkelerde de iyi giden havalar nedeniyle kayak merkezlerinin açılışı erteleniyor. Geçen yıl İsviçre'deki otellerde 18.3 milyonu yabancı 14.6 milyonu yerli turistin ağırlandığı düşünüldüğünde aslında kış turizminin ne denli büyük bir potansiyel olduğu da ortaya çıkıyor. Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner'e göre sadece kayak turizminin Avrupa'daki büyüklüğü 30 milyar Euro'ya yakın. Durum böyle olunca son yıllarda daha çok zengin turistin rağbet gösterdiği kış turizminden pay almak isteyen Türkiye için de 'kar'ın özel bir önemi var. İşte kayak merkezleri ve dün itibarıyle son durumları:
* Kocaeli-Kartepe: Bu bölgedeki The Green Park oteli yetkilileri bölgedeki kar kalınlığının 3-4 cm düzeyinde olduğunu ifade ediyor. Her telefon edenin 'kar durumunu' sorduğunu belirten otel yetkilileri, "Yılbaşında kar yağar diye bekliyoruz. Ama her ihtimale karşı bayram ve yılbaşı için eğlence ağırlıklı paketler hazırladık. Geçen sene 10 Aralık'tan itibaren kayak yapılacak seviyede kar vardı. Yaklaşık 89-90 cm kalınlığında karınyağması ve bunun ezilmesi gerekiyor ki kayak yapılabilsin" dedi.
* Erzurum-Palandöken: Bölgede iki tane oteli olan Dedeman'ın otel müdürü Mehmet Varol, "Avrupa'da da kar olmadığını biliyoruz. Küresel ısınma ile ilgili diyorlar. Ama biz ayın 20'sinden sonra karın yağmasını bekliyoruz. Bizim oteller 2 bin 400 metrenin üzerinde olduğu için bir miktar kar var, ancak bu, kayak yapılacak seviyede değil. Geçen sene kuş gribi olumsuz etkilemişti. Bu yıl sezonun iyi geçeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
* Kars-Sarıkamış: Bölgedeki Toprak Otel'in yetkilileri de havanın günlük güneşlik olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Çok az kar var. Geçen sene bu dönemde sezonu açmıştık. Kar seviyesi yeterli olmadığı için pistleri açmadık. Aralığın sonuna doğru kar yağar diye bekliyoruz. Biz de 22 Aralık günü sezonu açacağız. Ama arayan herkes karın durumunu soruyor."
* Bursa-Uludağ: İkinci bölgedeki Karinna Otel'in yöneticileri geçen sene sezonu 24 Aralık'ta açarken bu yıl 4 Aralık'ta açtıklarını ifade ederek, "Ancak kayacak oranda bir kar yok. Uludağ genelinde diğer oteller açık değil. Yılbaşında kar bekliyoruz" dediler.
Müşterilerinin yüzde 80'i Rus Türkiye'nin en uzun pistlerinin bulunduğu Palandöken ve kristal karı ile dikkat çeken Sarıkamış'taki kayak pistleri Türkler'den çok Rusya Federasyonu vatandaşlarını ağırlıyor. Yakınlığı ve Avrupa'daki kayak merkezlerine göre fiyat anlamında daha uygun olması nedeniyle son yıllarda Ruslar'ın büyük ilgi gösterdiği Erzurum-Palandöken ve Kars-Sarıkamış'taki turistik tesisler Yılbaşı ve Kurban Bayramı tatili boyunca şimdiden yüzde 90 dolulukları aşmış durumda.