|
|
|
|
|
KKTC ile AB protokolü imzalandı
KKTC ile Türkiye arasında, Avrupa Birliği (AB) sürecinde iki ülkenin işbirliği yapmasını öngören protokol dün Lefkoşa'da imzalandı.
Protokole, KKTC Başbakanlık Müsteşarı Doğan Şahali, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, AB Genel Sekreterliği Daire Başkanı Nilgün Arısan ve KKTC AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin imza koydu.
KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, protokol imzalanmadan önce Demiralp ve beraberindekileri kabul etti. Soyer, kabulde yaptığı konuşmada, AB hedefinde Türkiye ile işbirliği içerisinde hareket edeceklerini vurguladı. Başbakan
Soyer, "Kıbrıs Rumların değildir. Türklerin de eşit söz hakkı olduğu bir adadır; bizim ortak yurdumuzdur, Türkiye de Avrupa'nın bir parçasıdır" dedi.
AB Genel Sekreteri Büyükelçi Demiralp de protokolün temel olarak, AB konusunda nasıl işbirliği yapılabileceği, uzman değişimi ve müktesebat uyumu konusunda yapılabilecekler gibi teknik konuları kapsadığını belirterek, bu protokolün verimli bir işbirliğinin başlangıcı olacağına inandığını kaydetti.Demiralp, içinde bulunulan dönemde böyle bir protokolün imzalanmasının büyük önem taşıdığını belirterek, bu protokolün aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin ve KKTC'nin Avrupa'da el ele yürüyeceklerinin ve mücadeleyi bırakmayacaklarının mesajı olduğunu söyledi.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Protokol, Avrupa Birliği uyum çalışmalarında ABGS ile KKTC AB Koordinasyon Merkezi'nin elde ettiği tecrübe ve birikimlerin paylaşılabilmesine yönelik işbirliği ve bu amaçla bu iki kurum arasında çalışabilir bir koordinasyon mekanizmasının oluşturulmasını amaçlıyor. Protokolde, iki kurum arasında eğitim desteği sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılması, hazırlanacak eğitim çalışmalarının AB uyum konularında kurumsal kapasite oluşturma, mevzuat hazırlama, etki değerlendirme çalışmalarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi, iki kurum ve ihtiyaç duyulacak kamu kurumları arasında uzman değişim programları hazırlanması ve hayata geçirilmesine yönelik koordinasyon çalışmaları yapılması öngörülüyor.
Türkçe'ye çevrilen AB mevzuatının paylaşılması, ayrıca çeviri konularında ihtiyaç duyulan katkı ve desteğin karşılıklı tesis edilmesi ve AB uyum çalışmaları kapsamında iki ülke kurumları arasındaki koordinasyonun karşılıklı sağlanması yönünde çalışmaların yürütülmesi gibi konular da protokol kapsamında bulunuyor.
|