|
|
|
Kocanın tecavüzü boşanma nedeni
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, boşanma davası açtıktan sonra kocasının tecavüzüne uğrayan ve korku içinde yaşadığını beyan eden kadının boşanmasına ilişkin aile mahkemesi kararını yerinde buldu.
Ankara'da yaşayan bir kadın, evlendikten sonra kocasının ailesiyle aynı evde yaşamak zorunda kaldığı, kendisine hem kocası hem de kocasının ailesi tarafından baskı ve şiddet uygulandığı, ailesiyle görüştürülmediği, bu nedenle evlilik birliğinin temelden sarsıldığı iddiasıyla boşanma davası açtı.
Ankara 4. Aile Mahkemesi, tarafların tanıklarını dinleyerek ve diğer delilleri değerlendirerek, boşanma davasının kabulüne karar verdi.
Kocanın
temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, tanık anlatımlarının bir kısmının, evlilik birliğinin temelinden sarsılma durumunu sabit kılmadığı gerekçesiyle, kararı bozdu.
''GERGİNLİK TEYİT EDİYOR''
Ankara 4. Aile Mahkemesi yeniden yapılan yargılama sonunda ilk kararında direnerek, tarafların boşanmasında şu gerekçeye yer verdi:'
'Kocanın eşine müstakil ev açmayarak, ailesiyle yaşamak zorunda bıraktığı ve şiddet uyguladığı sabittir. Yaşadığı olaylar ve bulunduğu ortamdan kaçarak evlenen davacının olumsuz etkilenerek, ilaç içmek suretiyle intihara kalkıştığı, kocanın eşini tedavi ettirmediği ve yaşadığı sorunlara kayıtsız kaldığı anlaşılmıştır. Davacı kadının, polisten yardım istemesi sonucu evden çıkartıldığı anlaşılmış, davalının gergin kişiliği duruşmalara yansımış ve polis nezaretinde duruşmalar yapılmıştır. Tarafların gizli duruşmada dinlenmesi sonucunda davacının beyanının samimi olduğu, davacıyı evlenmeden önce kaçıran, evlendikten sonra cebir ve baskı uygulayan, boşanma davası sırasında da kaçırarak zorla ırzına geçen davalının davranışlarının, davacı üzerinde korku yarattığı kanısına varılmıştır.''
Aile mahkemesinin kararında, ilk yargılama sonunda tarafların yakınları arasında duruşma salonu dışında kavga çıkmasının ve bıçaklanma olayı yaşanmasının, davanın kabulüne ilişkin kanaati teyit ettiği belirtildi.Kararda, davacı eşin yaşadığı bu korku karşısında evliliğin devamına karar verilmesinde toplumsal yarar bulunmadığı ifade edildi.Kararın davalı koca tarafından tekrar temyiz edilmesi üzerine dosyayı ele alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, aile mahkemesinin direnme kararını yerinde buldu.
(AA)
|