|
|
|
|
|
Papa ve Patrik'ten ortak deklarasyon
Papa, Ayasofya Müzesi ziyareti öncesinde Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ayine katılmıştı. Papa ve Bartholomeos, ortak deklarasyon imzaladı.
Papa 16. Benedict ve Ortodoks Hıristiyanlarının ruhani lideri Patrik Bartholomeos bugün birlikte bir ayine katılarak, iki Kilise arasındaki 1,000 yıllık bölünmeyi ortadan kaldırmak için birlik yolunda çaba göstermeyi taahhüt ettiler.
Tütsülerin yandığı St. George Kilisesinde konuşan Papa Benedict, "Hıristiyanların arasında var olan ayrılıklar bütün dünyaya karşı bir ayıptır ve İncil'in söylemine bir engeldir" dedi.
Hıristiyanlığın
Doğu ve Batı kolları, teolojik konular ve Papalığın yetkileri nedeniyle yaşanan ayrılıklarla 1054 yılında ayrılmıştı. İki kilisenin yeniden birleşmesini amaçlayan diyalog, 1054 yılında karşılıklı olarak uygulamaya konulan aforozun 1965 yılında iki tarafça da kaldırmasıyla başlamıştı.
ÇANLAR EŞLİĞİNDE KARŞILANDI
Patrikhane bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi'ndeki ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un saat 09.00'da kiliseye geçmesi ile başladı.
Bartholomeos, Ortodoks kilisesinin kurucusu olduğuna inanılan Aziz Andreas'ı anma yortusu nedeniyle gerçekleştirilen ayini yönetti.
Papa 16. Benediktus ise kiliseye saat 09.45'de çalınan çanlar eşliğinde girdi. Papa'yı kilise kapısında Patrik Bartholomeos karşıladı.
Birlikte kiliseye giren Papa 16. Benediktus ile Patrik Bartholomeos, kilisenin ortasında sarılarak öpüştüler. Bu öpüşmenin ''Barış öpücüğü'' olarak nitelendirildiği öğrenildi.
Patrik Bartholomeos, ayini Patriklik tahtından yönetirken, Papa da misafir tahtına çıkarak Ortodoks geleneklerine göre gerçekleştirilen ayini izledi.
Papa 16. Benediktus, ayin sırasında İngilizce kısa bir dua okudu. Ayinin sonlarına doğru katılan cemaate kutsal yiyecek olarak adlandırılan ''kominyon'' kaşıkla yedirildi.
Bu ritüel sırasında, sırasını bekleyenlerin bir kısmı Papa'yı selamlarken, bazı cemaat üyeleri ile küçük bir çocuk da sıradan çıkarak Papa'nın elini öptü. Bu arada Papa İngilizce, Patrik de Rumca kısa birer konuşma yaptılar.
3 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ
Yaklaşık 3 saat 40 dakika süren ayinin sonunda Bartholomeos, Papa 16. Benediktus'a bir İncil'i öperek hediye etti. Papa da İncil'i öperek aldı. Bartholomeos, daha sonra Papa'ya bir de kase sundu.
Papa ve Patrik ayinin ardından kiliseden birlikte çıkarak, Patrikhane bahçesindeki Vatikan Bayrağı ve Patrikhane flaması asılı kırmızı beyaz güller ve sarı beyaz kasımpatı çiçekleri ile süslü balkona çıkarak buradan ayine katılan Ortodoks ve Katolik cemaati üyelerini selamladılar.
Papa, burada İtalyanca, Bartholomeos da İngilizce kutsama konuşması yaptı. Ardından Papa ile Bartholomeos, el ele tutuştular ve ellerini havaya kaldırıp Ortodoks ve Katolik cemaati üyelerini selamladılar. Bu sırada avluda bulunanlar, coşkulu bir şekilde alkışlarken, ''Viva Papa'' ile ''amin'' sesleri duyuldu.
Daha sonra, Papa 16. Benediktus ile Patrik Bartholomeos patriklik Çalışma Ofisi'ne geçtiler.
Ayine, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris, Süryani Ortodoks Cemaati ruhani lideri Yusuf Çetin, Türkiye Katolik Süryanileri ruhani lideri Yusuf Sağ, diğer bazı dini cemaat temsilcileri ile yurt içinden ve yurt dışından cemaat üyeleri katıldı.Bu arada, ayin sırasında çevredeki camilerden yükselen ezan sesleri, ilahi seslerine karıştı.
Öte yandan, Papa'nın Patrikhane'de bulunduğu sürede, çevrede çok yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, Patrikhane'nin çatısında da keskin nişancıların hazır bulunduğu görüldü.
Aya Yorgi Kilisesi'nde gerçekleşen ayinin ardından çalışma ofisine geçen Papa ile Patrik, yaklaşık 45 dakika süren heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin sonunda, Papa 16. Benediktus ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, ortak deklarasyon imzaladılar.
Fener Rum Patrikhanesi'nde Aya Yorgi Kilisesi'nde düzenlenen Aziz Andreas Yortusu ayini sonrasında Papa 16'ncı Benedikt ve Patrik Bartelemeos ortak deklerasyon yayınladı. İki dini lider, deklerasyonla, dinler arası diyalog çağrısı yaptı.
"BİRLİK" MESAJI
İstanbul'da programının ikinci gününde yeniden Fener Rum Patrikhanesi'ne gelen Papa 16'ncı Benedikt, Aya Yorgi Kilisesi'nde Aziz Andreas Yortusu nedeniyle düzenlenecek ayine katıldı. Yaklaşık iki saat süren ayin sonrasında Papa ve Bartelemeos, Patrikhane balkonuna çıkarak, avluda bulunan davetlileri takdis etti. Daha sonra Papa ve Bartelemeos, el ele tutuşarak "birlik" mesajı verdi. İki dini liderin bu selamlaması, davetliler tarafından uzun süre alkışlandı.
ORTAK DEKLARASYON AB'YE ÇAĞRI
Aya Yorgi Kilisesi'nde gerçekleşen ayinin ardından çalışma ofisine geçen Papa ile Patrik, yaklaşık 45 dakika süren heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.
Ortak deklarasyonda, Avrupa Birliği (AB) gelişmesini pozitif olarak görüldüğünü belirtilerek, Birliğin insanı ilgilendiren bütün konularla ilgilenmesi ve bütün hürriyetlere dikkat etmesinin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Hıristiyan azınlıkların kültürel özellikleri bakımından korunması gerektiğine dikkat çekilen deklârasyonda, "Avrupa diğer bütün dinlere ve kültürlere açık olmalıdır. Bununla beraber AB bütün Hıristiyan değerlere, geleneklere bağlı ve saygılı olmalıdır" denildi.
MEDENİYETLER İTTİFAKINA GÖNDERME
Deklârasyonda, iki dini liderin görüşmesinde Hıristiyanlığın karşılaştığı sorunların da ele alındığı dile getirildi. Dinler arasında beraber yaşamayı teşvik edilmesine ilişkin ifadelerin yer aldığı deklârasyonda, Başbakan Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapetero'nun açıkladığı "Medeniyetler İttifakı"na gönderme yapıldı. Ortak deklârasyonda şöyle denildi:
"Hıristiyanlık özellikle terörizmle karşı karşıya bulunuyor. Terörizm çocukları, yabancıları, fakirleri istismar etmektedir. İnsan haklarına saygısız davranmakta ve ihlal etmektedir. Bu bakımdan ekonomik ve sosyal, kültürel gelişme önem taşımaktadır. Bu çerçevede beraber hareket etmekteyiz. Allah'ın adına bütün masumlar korunmalıdır ve insan hayatı korunmalıdır. Asırlardan beri dünyada barışın yeniden kurulmasını, insanlar, nüfuslar, kiliseler ve dinler arasında beraber yaşamayı teşvik etmek istiyoruz. Dinler arasında hakiki bir diyalogdan yanayız. Bu çerçevede bir ayrımcılık yapılmamalıdır."
AB'DEN DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE VE AZINLIKLARA SAYGI GÖSTERME İSTEĞİ
"Kiliseler arasında diyaloga ve işbirliğine açık olduğumuzu açıklıyoruz" denilen deklârasyonun Ortodoks ve Katolik Kiliseleri arasında diyalog amacıyla yayınlandığı kaydedildi. Deklârasyonda, bütün uluslararasında diyalogun geçmişte olmadığı kadar gerekliliğine dikkat çekilerek, "Biz AB formasyonunu gözden geçirme fırsatı bulduk. AB, bütün halkları ve insan haklarını göz önünde bulundurmalıdır. Kültürel geleneklerimizle birlikte, din özgürlüğüne, bütün özgürlüklerine saygı gösterilmesi gerektiğini göz önünde bulundurulmalıdır. Azınlıklarda bu çerçevede korunmalıdır. Avrupa diğer kültürel katkılara açık bir topluluktur. Bu bağlamda çabalarımızı birleştirmeli, Hıristiyan gelenekleri ve değerleri korumalıyız. Tarihe saygı göstermeliyiz. Geleceğin AB kültürüne katkıda bulunmalıyız. İnsan ilişkilerine de her düzeyde katkıda bulunmalıyız. Çeşitli tanıklıkları, Hıristiyan mirasını korumamız gerekmektedir. Dini özgürlüklere saygı duyulmalı, azınlık hakları korunmalıdır" ifadelerine yer verildi.
"TANRI ADINA İNSAN ÖLDÜRMEK TANRIYA KARŞI SUÇTUR"
Dünyada Hıristiyanların bir takım zorluklarla karşı karşıya kaldığını, savaş ve terörizmin yanı sıra, kadınların ve çocukların istismarla yüz yüze kaldığına dikkat çekerek, her vatandaşın, her insanın haklarının korunması, sosyal ve ekonomik kültürel kalkınmanın sağlanması gerektiği kaydedildi. Ortak deklârasyonda, "Masum insanların 'tanrı' adına insanları öldürmek tanrıya karşı suçtur. Ortadoğu'da barış konusunda, Hıristiyan kardeşlerimizin de yaşadığı, Ortadoğu'da barış konusunda, barışın bu bölgede yeniden tesis edilmesi alanındaki umudumuzu dile getiriyoruz. Orada yaşayan farklı halklar arasında, kiliseler ve farklı dinler arasında işbirliği kurulması konusunda umudumuzu dile getiriyoruz. Bir kez daha Hıristiyanlar arasında yakın ilişkilerin tesis edilmesini konusundaki amacımızı dile getiriyoruz. Dinler arası diyalogda şiddetin her türüne karşı mücadelemizi bir kez daha dile getiriyoruz. Bizler dini liderler olarak bütün çabaların desteklenmesi konusunda taahhüdümüzü dile getirdik" denildi. Ortak deklârasyonda, iki kilisenin dünyadaki başpiskoposların, papazların, kadınların, erkekleri, din adamlarının işbirliği içinde bir hizmet sunarak, bütün Hıristiyanların diyaloga açık olduğunu bir kez daha getirildi. Papa ve Bartelemeos'un ortak deklârasyonunda çevre konusunda da değinilerek, ekonomik ve teknolojik gelişmenin çevreye zarar vermemesi istendi.
AYİNİ ÖZEL DAVETLİLER İZLEDİ
Aziz Andreas Yortusu nedeniyle düzenlenecek ayini özel davetli yaklaşık 500-600 kişilik bir topluluk izledi. Ayine, davetli 50 kişilik gazeteci gurubu katıldı.
Papa 16. Benediktus'un ayine katılan Fener Rum Patrikhanesi'nin bulunduğu Eminönü ile Eyüp arasındaki sahil yolu, Unkapanı köprüsünün altından itibaren araç trafiğine kapatıldı.
Patrikhaneye 150 metre mesafede kontrol noktası ve barikat oluşturan polis, basın mensuplarını kimlik kontrolleri yaparak bölgeye aldı.
Sahil ile yol, güvenlik kuvvetlerince yerleştirilen yüksek barikatlarla birbirinden ayrıldı. (AJANSLAR)
|