Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S and P) Türkiye analisti Faruk Soussa, Türkiye'nin, AB'ye tam üyelik müzakerelerinin kısmen askıya alınması tavsiyesinin, Türkiye'nin ekonomik temellerini ve kredi notunu olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
Faruk Soussa, AB Komisyonu'nun, Türkiye ile yürütülen müzakere başlıklarından sekizinde, müzakerelerin başlatılmamasını tavsiye etmesinin, Türkiye ekonomisine ve kredi notuna etkilerine ilişkin sorularını yanıtladı.
Soussa, AB Komisyonu'nun tavsiyesinin, Türkiye ekonomisi üzerinde doğrudan bir etkisinin bulunması ihtimalinin olmadığını bildirdi.
KIBRIS
SORUNU'NUN OLUMSUZ ETKİSİ...
Standard and Poor's olarak her zaman, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin, uzun ve sallantılı bir yol olacağı beklentisi içinde bulunduklarını belirten Soussa, Kıbrıs sorununun, bu yıl sonuna kadar Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunduklarını vurguladı.
ASKIYA ALMA TAVSİYESİNİN ETKİSİ NE OLUR?...
AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin bazı müzakere başlıklarını askıya alma konusundaki tavsiyesinin Türkiye'nin mevcut kredi notunu değiştirebilecek bir gelişme olmadığını, bu gelişmenin mevcut kredi notunda zaten yansıtıldığını belirten Soussa, AB'nin, Türkiye'ye karşı mevcut tutumunun ekonomiye etkileri konusunda ise şöyle dedi:
''AB'nin mevcut pozisyonu, eğer yatırımcı güvenini etkiler ve lira cinsinden piyasalarda çalkantıya sebep olursa, Türkiye'nin ekonomik temelleri üzerinde çok kısa vadeli bir etki yapar.''
AB Komisyonu'nun tavsiye kararının, Türkiye ekonomisindeki kısa vadeli ekonomik sonuçları, uzun vadeye taşımayacağını, bunları kısa vadede kalacağını ifade eden Sousssa, Türkiye'nin, sağlam bir ekonomik yönetime sahip olduğunu, disiplinli bir para ve kamu maliyesi politikası uygulandığını kaydetti.
Soussa, AB Komisyonu'nun tavsiye kararının uzun vadeli etkide bulunmayacağının diğer destekleyici noktaları olarak ise ''Türkiye ekonomisindeki güçlü büyüme potansiyeli ve sürdürülmekte olan ekonomik reformlar sonucu genel ekonomi ile kamu finansmanındaki yapısal iyileşmeler'' olarak gösterdi.
IMF ÇIPASI DA ÖNEMLİ...
Faruk Soussa, tavsiye kararının Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki yapma ihtimalinin olmayacağının diğer bir göstergesi olarak ise IMF ile yürütülmekte olan Stand-by düzenlemesini gösterdi ve ''Türkiye halen IMF Programı çıpasına sahip'' dedi. S and P, Türkiye'nin uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu BB(-) düzeyinde tutuyor.