|
Petitot'nun keşfi: Bloody Mary
|
|
Domates suyundan yapılan Bloody Mary adlı kokteyl de uçak yolcularının gözdesi; bu, en fazla tercih edilen alkollü içkilerin başında. Oysa ne bu kokteyli bulan kişi, ne de onun isim babası, onun uçaklarda böylesine büyük sükse yapacağını herhalde akıllarına bile getirmemişlerdi. Bloody Mary'yi yaratan, 1920'li yıllarda Paris'teki Harry's New York Bar'ın barmeni Fernand Petitot. Söylentiye göre kokteylin isim babası da ünlü Amerikalı yazar ve içki meraklısı Ernest Hemingway. Büyük yazara bu kokteyl Şikago'daki 'Bucket of Blood Club'da çalışan Mary adlı bir kızı çağrıştırmış ve kokteyl için bu iki isimden Bloody Mary adını oluşturmuş. Meraklısı için kokteylin klasik tarifini de vereyim: 1,5 cl. votka, 3 cl. domates suyu, birkaç damla limon suyu, yarım çay kaşığı Worchester sosu, 2-3 damla acısos. Buz ve 1 dilim limon üzerine çalkalanmış bu malzeme dökülüyor, tuz ve karabiber ile tatlandırılıp içiliyor. İçkiye hoş bir koku veren kereviz sapı da karıştırıcı olarak kullanılabiliyor. Uçaklarda genellikle domates suyunu, buzu, bir dilim limonu bardağa koyarlar. Minyatür şişe votkayı, tuz ve karabiber poşetini ve bir karıştırıcıyı yanında verirler. Siz zevkinize göre malzemeyi bardakta bir araya getirir, karıştırıp içersiniz. Özellikle akşamdan kalmalık durumu için birebir bir içki olan Bloody Mary'nin gökyüzünde tercih edilmesinin nedeni bir taşla iki kuş vurması bence. Hem alkollü içki isteyenleri memnun ediyor, hem de uçakta domates suyu içilmiş oluyor.
|