|
|
Sultan olmasaydı bambaşka olurdu
Uğur Yücel bir sabah uyanmış; aklına bir merdiven, evi terk eden bir adam ve bir kadın fikri gelmiş: Notumu aldım, yanına Türkan Şoray yazdım. Bence onun herkesin hayatında bir izi, gölgesi var!.
Uğur Yücel'in yazıp yönettiği ve Türk Sineması'nın 'Sultan'ı Türkan Şoray'la başrol oynadığı 'Hayatımın Kadınısın' filmi yarın gösterime giriyor. Yücel ve Şoray, film izleyiciyle buluşmadan önce Yeni Aktüel'den Özsel Tortop'a konuştular. Uğur Yücel, "Türkan Şoray olmasa bu film olmazdı" dedi, Sultan' ise Yücel'in yönetmenliğinin kendisini çok zorladığını itiraf etti!
* Uğur Bey, sizi Hayatımın Kadınısın'ı yazmaya iten şey neydi? 'Hırsız-Polis'in son günüydü... "Beni bu sabah kimse uyandıramaz ulan" diye bağırıp; sabah ezanıyla uyandım ve bir merdiven, evi terk eden bir adam ve bir kadın fikri aklıma gelmeye başladı. Sonra bunları not ettim, yanına da 'Türkan Şoray' yazdım.
İç dünyası zangır zangır
* Altına da kendi isminizi mi yazdınız? Hayır ama galiba rolü kendime vermiştim. İki gün içinde hayata geçmeye başladı. Önce kafamda hikayeyi kurdum, yazdım ve arkadaşlarıma anlattım. Baktım herkes çok seviyor, bir gün sonra Türkan Hanım'ı aradım. O da tarih olarak müsaitti. Doğrusu bahtı açık bir film. Kimi aradıysam herkes uygundu. Fırsattan istifade çektik.
* Daha ilk notta Türkan Hanım'ın ismi belliydi. Türkan Hanım'ın hangi özellikleri Asuman karakterini ortaya çıkardı? Türkan Hanım'ın durgun, suskun ve dokunmak isteyeceğiniz bir kederi vardır. Hem kendisinde vardır hem resminde. Bu bir erkeğin çok yakınlaşmak istediği bir duygudur. Bir kere olağanüstü güzel bir insan. Sıradışı bir iç dünyası var; fırtınalarla dolu, zangır zangır bir iç dünya. Bütün bunların dışında suskun, kederli, muazzam romantik bir resim esasında. Türkan Şoray'ı düşünmek bile yazma nedeni. Ben birileri için hiçbir şey yazmadım bugüne kadar. Sadece Türkan Şoray için yazdım. Bir de Sezen için bir şeyler hissediyorum. Onun için de bir şeyler yazmak istiyorum. Zaten ikisini düşünmek insanın ömrü için yeter. Onlar muhteşem, eşsiz kadınlar!
* Türkan Hanım olmasaydı ne olurdu? Olmazdı veya bambaşka bir film olurdu.
* Filmde iki yalnız insanın hikayesini anlatıyorsunuz. Tophaneli Tayfur'un yalnızlığında Uğur Yücel'in hangi yalnızlık halleri var? Bir kere ben mahalle çocuğuyum. Yani eğer ki ben o mahalleden çıkıp konservatuvarlı olmasaydım; birebir Tophaneli Tayfur olurdum. Kuzguncuk'ta öyle bir adamdım. Benim babama da benziyor Tophaneli Tayfur. Babamı tanıyan arkadaşlarım, "Aynı babansın burada" diyor. Ruhen çok yakınım ona.
* Babanız da Türkan Hanım'ın çok büyük hayranıymış... "Ağlarken çenesinin ucu titriyor" der, onu çok gerçekçi bulurdu. Zaten Türkan Hanım'a hayranlık duymayan az insan biliyorum. Herkesin hayatında bir izi, gölgesi oluyor. Başka türlü de büyük yıldız olunmuyor.
* Peki, sizin için 'okumuş, görmüş geçirmiş Tophaneli Tayfur' diyebilir miyiz? Onun oğlu diyebilirim kendime. Başka bir yerlere gitmiş adam ama. Mesela Orhan Gencebay filmden parçaları izlediği zaman, Tophaneli Tayfur'u gördü ve "Bu tam bizim duygumuzda bir adam, felsefesi var" dedi. Bu adamlar gerçek adamlar.
Bol seyirci istiyorum
* Asuman Ceylan da Kuzguncuk'tan mı? Ben gazinolarda komedyen olarak da çalıştım. Bergen'in, Muazzez Abacı'nın, başka bir sürü assolistin kadrosunda çalıştım. Bütün tanıdığım şarkıcılardan parça var Asuman Ceylan'da.
* 'Hayatımın Kadınısın' izleyicide nasıl bir tat bırakacak? İzleyicinin bu filmi özlediğini sanıyorum; bu insanları özlediğimizi düşünüyorum.
* İlk filmiyle 11 Altın Portakal almış bir yönetmensiniz. Bu filmden beklentileriniz neler? Hiç öyle bir beklentim yok ama bol seyirci gelsin, bu film izlensin istiyorum. Bu film ruhu olan bir film; kalbinizi masaya koyduğunuz filmlerden biri.
|