|
|
|
Güneydoğu uyarısı: Kuzey Irak çekim merkezi oluyor
Güneydoğu'da halkın yüzde 60'ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. TESEV, bunalan halk için K.Irak'ın çekim merkezi haline geldiği uyarısında bulundu.
Dindarlığın artmasına karşın türban takanların azaldığını gösteren araştırmasıyla tartışma yaratan TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı), Ankara'da ise, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler Raporu" nu açıkladı. Doğu ve Güneydoğu'da yoksulluktan bunalan halk için Kuzey Irak'ın çekim merkezi haline geldiği uyarısında bulunan TESEV, gelişmişlik açısından en geride bulunan 21 il için Birleşmiş Milletler'in katkısıyla 3 milyar dolarlık kalkınma projesi hazırladı. Raporun tanıtım toplantısında bilgi veren TESEV Başkanı Can Peker araştırmanın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sosyo - ekonomik sorunların uzun vadede çözümüne zemin yaratacak kısa vadeli önerilere yer verdiğini söyledi.
3
BÖLÜMLÜ PROJE Bölge halkının yüzde 60'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtilen araştırmada, ekonomik sorunlara güvenlik sorunu da eklenince en büyük tehlikenin, vatandaşların "Kuzey Irak'ta geliştirilmeye çalışılan çekim merkezlerine akın etmesi" olduğu vurgulandı. Bu nedenle bölgeye acil destek sunulması gereğine dikkat çeken TESEV'in sosyo - ekonomik kalkınma projesi; tarım, yatırım ve sosyal kalkınma başlıklı 3 bölümden oluşuyor. TESEV'in ekonomik önerileri şöyle:
* Tarımın geliştirilmesi için kırsal gelişme projeleri uygulanmalı,
* GAP etkinleştirilmeli,
* Hayvancılık ürünlerinin işlenmişlik derecesi artırılmalı,
* Teşvikler yatırımcıların dahil olduğu bir sistemle verilmeli,
* Kamu yatırımları altyapı eksikliklerini tamamlama amacıyla artırılmalı,
* Sınır ticaret merkezleri olmalı
* Entegre doğa, kış ve tarih, kültür, inanç turizmi geliştirilmeli.
KÜRTÇE BİLEN DOKTOR Projenin sosyal kalkınma bölümüne ise eğitim ve sağlık konuları damgasını vurdu. Araştırmaya göre bölge illerinde bebek ölüm oranları Türkiye ortalamasından yüksek, 10 bin kişi başına düşen hekim sayısı Türkiye ortalamasından düşük, Erzurum dışındaki bölge illerinde kişi başına düşen hasta yatağı sayısı ülke ortalamasından daha az. Araştırmada sağlıkla ilgili de şu önerilerde bulunuluyor:
* Yeşil kart kapsamı genişletilmeli,
* Sağlık yatırımları artırılmalı,
* Bölgede birinci basamak sağlık hizmetleri herkese bedelsiz sağlanmalı,
* Her basamakta Kürtçe konuşan sağlık personeli bulunmalı.
ANKARA
|