|
|
|
|
|
Dindarlık arttı ama türban takan azaldı
TESEV'in "Değişen Türkiye'de Din Toplum ve Siyaset" başlıklı araştırmasına göre türban takanların sayısı 1999'a göre yüzde 4.3 geriledi. Toplumun büyük çoğunluğu ise laikliği tehdit altında görmüyor.
TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) bünyesinde Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Binnaz Toprak tarafından hazırlanan "Değişen Türkiye'de Din, Toplum ve Siyaset" başlıklı anket çalışmasının sonuçları dün Conrad Otel'de düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. Türkiye genelinde 23 ilde bin 492 kişiyle yüz yüze görüşmeler şeklinde yapılan anket çalışmasında din ile toplumsal ve siyasal davranışlar arasındaki ilişki irdelendi.
DİNİ TERÖRİZME KARŞILAR İlkini 1999'da yaptıkları araştırmanın 2006'da yeni sorular eklenerek tekrarlandığını söyleyen TESEV Başkanı Can Paker, "Türkiye halkının irtica tehlikesi göstermediğini", "Türkiye'de başörtüsü takanların genel kanının aksine azaldığını" bildirdi. Paker, araştırmaya katılanların, "Türkiye'de din adına terörizme kesinlikle karşı olduğunu" ifade ettiğini kaydederek, araştırmanın "biz" ve "ötekiler" ayrımını ortaya çıkardığını belirtti. Paker, bu bakış açısının nasıl yumuşatılması gerektiğini üzerinde çalışılması gerektiğini dile getirdi. TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü gazeteci Etyen Mahçupyan da, araştırmanın ortaya çıkardığı en önemli bulgunun Türkiye'de dindarlığın artarken, dinsel bağnazlığın düşmesi olduğunu vurguladı.
'KÖŞK'TE
TÜRBAN OLMASIN' Toplantıda daha sonra Prof. Binnaz Toprak ile Prof. Ali Çarkoğlu sonuçları açıkladı: Toprak'ın açıklamalarına göre araştırmaya katılanların yüzde 51.8'ini kadınlar oluştururken, katılımcıların yüzde 48.5,'i kendisini "İslamcı", yüzde 20,3'ü de "laik" olarak tanımladı. "Türkiye'de köktendinciliğin yükselmediğini" düşünen katılımcı oranı ise yüzde 61,3. Yükseldiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 32,6. Katılımcıların sadece yüzde 3,7'si, "Başörtüsü/türbanı" sorun olarak görüyor. Ankete katılanlar, "Cumhurbaşkanının nitelikleri nasıl olmalıdır?" başlıklı bölümde yer alan "Cumhurbaşkanının eşinin başı açık olmalı" görüşü konusunda da, yüzde 51 oranında" önemlidir" yanıtını verdi. Prof. Toprak, araştırmanın Türkiye'de kendini "dindar" olarak tanımlayanların arttığını gösterdiğini, yüzde 25-30 civarında bir kesiminin şeriat konusunda duyarlı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Toprak, bu duruma rağmen, "Cumhurbaşkanının eşi türbanlı olsun mu?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 51'inin "Hayır" dediğini hatırlatttı.
Ulaş YILDIZ / İSTANBUL / MERKEZ
|