*Almanya'da Türklere ait tam 65 bin 600 işletme var. *Bugün işletmelerin yatırım hacmi tam 7.4 milyar Euro. *Gurbetçilere ait işyerleri 323 bin kişiye iş veriyorlar. *Bu, 60 bin kişilik Koç Grubu'ndan 5 kat fazla.
Gurbetçi patronlar 5 Koç'a bedel!
2005 yılı verilerine göre Almanya'da Türk girişimcilere ait 64 bin 600 işletme var. Toplam 7.4 milyar Euro'luk yatırım hacmine ulaşan işletmeler, 323 bin kişilik istihdam sağlıyor. Bu istihdam 60 bin kişilik Koç Grubu'nun 5 katından fazla.
Almanya ve diğer AB ülkelerine işçi olarak yola çıkan insanlarımızın 40 yıl önce başladıkları bu yolculuğun sonucunda sayıları 4 milyona ulaştı. Yıllar önce Almanya ile başlayan bu yolculuğa katılanların tek amacı vardı: Birkaç yıl çalışarak memleketinde bir iş kurabilecek kadar para biriktirip tekrar Türkiye'ye dönmek. Ancak daha sonraları bu tercih, yerini Almanya'da iş kurmaya bıraktı. Türkiye'den gurbete uzanan bu uzun yolculuk pek de kolay olmadı. Ailesinden, çoluk çocuğundan, ülkesinden ve de kültüründen ayrılmak zorunda kalan Türk işçileri başta uyumsuzluk yaşadı. Farklı kültüre uyum sağlamak kolay olmadı. Üstelik kültürümüzden uzaklaştıkları gibi, bulunduğu ülkelerin kültürüne de ayak uydurmak pek kolay olmadı. Uzunca bir süre dünya kamuoyuna, kafasında fötr şapka, elinde transistörlü radyo ve palabıyık imajı ile yerleşen Türk işçileri bugün üçüncü kuşağa ulaştı. Dört milyon Türk'ün yaşadığı Avrupa Birliği ülkelerinde, Türk kökenli göçmenlerin girişimcilik ruhu gelişerek, işçi olarak başlanan ülkelerde işverenliğe kadar ulaştı. Başta Almanya olmak üzere diğer AB ülkelerinde iş sahibi olan Türkler, değişik ülkelerden 323 bin kişiyi çalıştırıyor. Evet yanlış duymadınız. İşçi olarak yurt dışına giden insanlarımızın kurduğu işletmelerde bugün tamı tamamına 323 bin kişi çalışıyor. 2.6 MİLYON TÜRK Merkezi Almanya'da bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı' tarafından Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası adına yapılan 'AB'deki Türk Girişimcilerin Ekonomik Boyutu' isimli araştırmadan yola çıkarak ilginç tablolara
ulaşıyoruz. Almanya ve diğer AB ülkelerindeki Türk kökenli girişimcilerin sosyo-demografik yapılarından ekonomik güçlerine, sağladıkları istihdamdan sektörel dağılımına kadar olan tabloları değerlendireceğiz. Doğum veya başvuru ile sadece Alman vatandaşı olan Türk kökenlilerin sayısı 900 bin dolayında. 2004 yılı verilerine göre, Almanya'da yaşayan 1.8 milyon Türk vatandaşı da dikkate alındığında, Almanya'daki Türk kökenli göçmen sayısı 2.6 milyona ulaşıyor. Şu anda Almanya'da yerleşik Türklerin yüzde 32'si Alman vatandaşlığı statüsünü kazanmış durumda. Bu orana bakarak artık Türk kökenli göçmenlerin- uyum tartışmalarından bağımsız olarak- Alman toplumunun bir parçası haline geldiğini söylemek mümkün. HIZLA BÜYÜDÜLER 2005 yılı itibarıyla Almanya'daki Türk girişimci sayısı 64 bin 600'e ulaştı. Oysa 1985 yılında Türk girişimci sayısı 22 bin, 1990 yılında 33 bin, 1995 yılında 40 bin 500 ve 2000 yılında ise 59 bin 500 idi. Bu rakamlar irdelendiğinde son yirmi yıl içinde, Almanya'da faaliyet gösteren Türk işletmelerinin sayısının üç misli arttığını görüyoruz.
CİRO 8.8 MİLYAR $ Almanya'daki Türk girişimcilerin 1985 yılı itibarı ile faaliyete geçirdiği 22 bin işletmede 77 bin kişi çalışmış, bu işletmeler için işletme başına ortalama 88 bin 400 Euro yatırımla, toplam 1.9 milyar Euro yatırım hacmine ulaşılmış. Bu işletmelerde işletme başına ortalama 400 bin Euro ciro yapılarak yıllık ciro 8.8 milyar Euro'ya ulaşılmış ve işletme başına ortalama 3.5 kişiye istihdam yaratılmış.